Nieuws/Buitenland
2496253
Buitenland

Schotse oud-premier stapt op na beschuldiging seksueel wangedrag

Alex Salmond

Alex Salmond

LONDEN - De voormalige Schotse premier Alex Salmond heeft zijn lidmaatschap van de Schotse Nationale Partij (SNP) opgezegd. De 63-jarige partijprominent raakte in opspraak door beschuldigingen over seksueel wangedrag. Hij ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan strafbare feiten, maar zegt te willen voorkomen dat zijn partij lijdt onder de ophef.

Alex Salmond

Alex Salmond

Salmond wordt gezien als de drijvende kracht achter het Schotse onafhankelijkheidsreferendum van 2014. De Schotse kiezers besloten toen binnen het Verenigd Koninkrijk te blijven. Salmond stapte na de volksraadpleging op als premier en verlaat nu dus ook zijn partij.

De Schotse regering zei vorige week dat in januari twee klachten zijn binnengekomen over het gedrag van Salmond. De huidige premier en SNP-leider Nicola Sturgeon kwam daarop vanuit de oppositie onder druk te staan haar voorganger tijdelijk te schorsen. Volgens Salmond zou zo'n besluit voor verdeeldheid kunnen zorgen binnen de partij.

,,Ik ben niet de politiek ingegaan om aanvallen van de oppositie op de SNP te faciliteren'', zegt Salmond, die van 2007 tot 2014 premier was. ,,Ik heb mijn ontslag ingediend om de oppositie deze aanvalsmogelijkheid te ontnemen.'' De oud-premier wil zich weer aanmelden bij de SNP als ,,ik de kans heb gehad mijn naam te zuiveren''.