Nieuws/Binnenland
249771796
Binnenland

Coronacrisis: dinsdag 6 juli

LIVE | Ernst Kuipers: herhaald vaccineren is een mogelijkheid

AMSTERDAM - Al ruim een jaar worden Nederland en de wereld in de greep gehouden door het uit China overgewaaide coronavirus. Landen ontwaken uit lockdowns en beperkende maatregelen, al keren de maatregelen her en der door mutaties soms weer terug. Wat gebeurt er vandaag? Volg hier het laatste nieuws.

Het is mogelijk dat coronavaccinaties herhaald moeten worden, als de vaccins minder goed blijken te beschermen tegen verschillende varianten van het virus. Dat zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maandagavond aan tafel bij Humberto.

„Het virus gaat niet meer weg. Het zou dus ook zo kunnen zijn dat je tegen herhaalde vaccinaties aanzit”, zei Kuipers. „We kijken nu heel blij als je eenmaal Janssen of tweemaal een van de andere hebt gehad, dan ben je klaar. Het zou goed kunnen dat je daarna opnieuw moet, of omdat de effectiviteit langzaam afneemt, of omdat er varianten komen waartegen ze minder goed beschermen.”

Volgens Kuipers is er een gezondheidsbelang bij herhaald vaccineren, bijvoorbeeld één keer per jaar of een combinatie van vaccins, als de vaccins minder goed beschermen tegen de virusvarianten. Volgens de LNAZ-voorzitter is het daarom belangrijk om te blijven monitoren welke varianten het besmettelijkst zijn, wie welk vaccin heeft gehad en wat er daarna gebeurt. „En daarvoor zijn er nog onvoldoende gegevens om te zeggen dat de ene combinatie beter werkt dan de andere.”

Maandag adviseerde de Gezondheidsraad aan de minister van Volksgezondheid dat er geen bezwaar is om mensen na de eerste prik tegen corona met het AstraZeneca-vaccin, de tweede injectie met die van BioNTecht/Pfizer toe te dienen. De raad zegt zich te baseren op recent onderzoek dat aantoont dat deze combinatie een hoog niveau aan antistoffen oplevert. „Het advies dat er ten minste na een AstraZeneca-vaccin gewoon een ander mag volgen is een verstandig advies”, zei Kuipers daarover.

21.15 - Israël ziet lagere effectiviteit Pfizer tegen Delta-variant

Het vaccin van Pfizer/BioNTech is minder effectief in Israël sinds de Delta-variant van het coronavirus daar dominant is, maar voorkomt nog altijd veel ziekenhuisopnames. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de doelmatigheid van het Duits-Amerikaanse vaccin gedaald naar 64 procent, terwijl dat in februari nog 95 procent was.

Evengoed zorgt het middel nog voor een daling van 93 procent in ernstige ziektegevallen en ziekenhuisopnames, hoewel dat minder is dan in februari. De waarnemingen vielen overigens in de periode dat coronamaatregelen werden opgeheven.

De virusvariant die werd ontdekt in India zorgt sinds een aantal weken voor groeiende besmettingsaantallen in Israël, waar de vaccinatiegraad relatief hoog is. Zondag legden 334 mensen een positieve test af, vooral jongeren. Zoveel waren het er sinds eind april niet geweest. Onder hen veel mensen die al twee prikken hadden gehad.

De regering is van plan hier nader onderzoek naar te doen, kijkend naar zaken als eerdere medische aandoeningen en de datum van de inentingen. Nieuwe coronamaatregelen worden niet uitgesloten nadat tien dagen geleden werd besloten tot herinvoering van de kort daarvoor afgeschafte mondkapjesplicht in binnenruimtes.

Van de 9,3 miljoen Israëli’s zijn er ruim 5 miljoen volledig gevaccineerd, vooral met Pfizer/BioNTech. Een woordvoerder van Pfizer wilde geen commentaar geven op de cijfers van het Israëlische ministerie. Zij wees op onderzoek waaruit blijkt dat het vaccin beschermt tegen virusmutaties, hoewel soms enigszins minder.

Het aantal ernstig zieke coronapatiënten in Israël steeg maandag licht naar 35. Sinds ongeveer twee weken zijn in het land geen mensen overleden aan Covid-19. Ruim zesduizend mensen zijn er aan coronagerelateerde klachten overleden.

20.28 - Discotheek Enschede: we namen juist extra voorzorgsmaatregelen

Discotheek Aspen Valley in Enschede had extra voorzorgsmaatregelen genomen op 26 juni, de eerste openingsavond na de lockdown. De uitbater van de uitgaansgelegenheid in Enschede zegt in een verklaring aan het ANP dat de documenten van bezoekers dubbel werden gecheckt en het personeel twee keer per week werd getest. Toch blijken veel bezoekers die in de uitgaansgelegenheid zijn geweest besmet met corona. De discotheek blijft dicht totdat er meer duidelijkheid is over de coronabesmettingen, aldus de uitbater.

Om de dubbele controle soepeler te laten verlopen, konden bezoekers geen tickets aan de deur kopen, aldus de Khalid Oubaha Company, een bedrijf dat meerdere horecagelegenheden uitbaat. Ook is het beveiligingsbedrijf waar de discotheek mee samenwerkte en het personeel uitgebreid ingelicht over de toegangsprocedure.

Dat er mogelijk is gesjoemeld met QR-codes uit de CoronaCheck-app, zoals enkele media schrijven, vindt het bedrijf zeer onwaarschijnlijk. „Bij het laten zien van de QR-code is een bewegend poppetje op een fiets te zien. Mocht iemand een screenshot van de code laten zien, dan beweegt het poppetje niet”, aldus een woordvoerder.

Het bedrijf vraagt zich af of alle achteraf positief geteste mensen wel in de discotheek in Enschede zijn geweest. Ook het feit dat er 40 uur mag zitten tussen het moment dat een bezoeker getest wordt en de negatief geteste persoon toegang krijgt tot een uitgaansgelegenheid, roept vragen op bij de uitbater. „In 40 uur kan een hoop gebeuren.” Daarnaast twijfelt de Khalid Oubaha Company aan het overheidsbeleid dat iemand na een prik met het Janssen-vaccin direct een geldige QR-code krijgt terwijl het vaccin pas na twee weken goed beschermt.

Het aantal mensen dat de Enschede nachtclub Aspen Valley op 26 juni bezocht en daarna corona bleek te hebben is gestegen naar 180, meldde de GGD Twente maandag. Dat zijn er 15 meer dan een dag eerder. Aspen Valley telde ongeveer 600 feestgangers die bewuste nacht. Jongeren moesten bij de ingang een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs laten zien. Ook moesten zij hun identiteitskaart en entreebewijs ter controle overhandigen.

De burgemeester van Enschede, Onno van Veldhuizen, zegt dat het belangrijk is te achterhalen hoe het hoge aantal besmettingen heeft kunnen ontstaan. „Het is goed dat de ondernemer uit voorzorg dat deel van zijn bedrijf gesloten heeft. Dat geeft tijd om uit te zoeken wat de oorzaak kan zijn geweest.” De burgemeester wil niet vooruit lopen op de uitkomsten van de onderzoeken die nu lopen. „De GGD is bezig met het bron- en contactonderzoek, waaraan de ondernemer volop medewerking verleent. Zolang dat niet is afgerond past het niet om voorbarige conclusies te trekken.”

18.55 - Engeland schrapt resterende coronamaatregelen over twee weken

Inwoners van Engeland hoeven vanaf 19 juli geen afstand meer te houden en kunnen ook weer naar grote bijeenkomsten. De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en het advies om vanuit huis te werken vervallen. Mensen moeten „goed geïnformeerd” zelf gaan bepalen wat voor voorzorgsmaatregelen ze nemen.

Premier Boris Johnson maakte de langverwachte en eerder uitgestelde versoepelingen bekend op een persconferentie. Die zijn mogelijk dankzij het „succesvolle” vaccinatieprogramma, dat in het Verenigd Koninkrijk vroeger begon dan in andere landen. Daardoor kan Engeland over twee weken doorgaan in de route naar meer vrijheden.

Voor bijvoorbeeld nachtclubs en restaurants gelden dan geen maximale bezoekersaantallen meer. Daarmee komt een einde aan het „wettelijk dictaat” van beperkingen in het openbare leven, aldus de premier. Hij blijft naar eigen zeggen „uit bescherming en hoffelijkheid” een mondkapje dragen op drukke plekken.

Het aantal besmettingen stijgt weliswaar als gevolg van de Delta-variant en dat zal ook tot sterfgevallen leiden, erkende de premier, die benadrukte dat de pandemie „nog lang” niet voorbij is. De premier maande zijn landgenoten voorzichtig te blijven omgaan met de risico’s van Covid-19.

Johnson wil dat iedereen tegen half december een vaccin heeft gehad. Mensen onder de veertig hoeven nog maar acht in plaats van twaalf weken te wachten op een tweede prik. Van de volwassen Britten heeft inmiddels 86 procent een eerste injectie gehad en 64 procent een tweede.

Het versoepelingsbesluit wordt naar verwachting over een week officieel gemaakt. Het eerdere uitstel met vier weken zorgde voor veel teleurstelling.

15.54 - Mensen door fout opnieuw uitgenodigd voor coronaprik

Mensen van wie de vaccinatie nog niet in het centrale register van het RIVM staat, kunnen mogelijk opnieuw een uitnodiging voor een coronaprik krijgen. Deze mensen worden meegenomen in een zogenoemde ’veegronde’, waarbij het RIVM mensen uitnodigt die volgens het register nog geen prik hebben gehad.

Zo kan het zijn dat iemand die al twee keer bij de huisarts is geprikt met het vaccin van AstraZeneca nu opnieuw een uitnodiging krijgt, maar dan voor een prik met Pfizer/BioNTech of Moderna bij de GGD. „Wij hebben alleen de informatie die in ons register staat”, verklaart een woordvoerster van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In de uitnodigingsbrief staat dat als de genodigde al is gevaccineerd of al een afspraak heeft staan, de brief kan worden weggegooid.

Er zijn al vaker mensen dubbel uitgenodigd, bijvoorbeeld zorgmedewerkers die al waren geprikt vanwege hun werk en later ook nog een uitnodiging kregen op basis van hun geboortejaar. Het RIVM zegt geen voorbeelden te kennen van mensen die ook daadwerkelijk een extra prik zijn gaan halen, terwijl ze al gevaccineerd waren. „Het zou ook buitengewoon dom zijn om dat te doen”, aldus een woordvoerster.

Volgens de laatste cijfers van het RIVM staat ongeveer 30 procent van de eerste en tweede prikken die zijn gezet bij een huisarts of zorginstelling nog niet in het centrale register. Volgens het coronadashboard zijn er tot dusver een kleine 2,3 miljoen eerste en tweede prikken bij huisartsen gezet en ruim 1,4 miljoen bij zorginstellingen, inclusief ziekenhuizen. Zo’n 5 tot 9 procent van alle gevaccineerden wil haar of zijn prik niet laten registreren bij het RIVM, aldus het instituut.

15.24 - Acht maanden cel geëist voor opblazen Brabantse coronatestpost

Vanwege het opblazen van een coronatestlocatie in de Brabantse plaats Beek en Donk zouden twee jongemannen een celstraf tot acht maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, moeten krijgen. Dat eiste de officier van justitie maandag in de rechtbank in Den Bosch. Luuk van S. (22) uit Gemert en Angelo van L. (26) uit Helmond hebben bekend dat zij de container met zware explosieven bestookten.

De testlocatie in de Waterhoenlaan werd in de nacht van 6 op 7 november vorig jaar vernield. Het was gevestigd in een bouwkeet bij een huisarts. De schade was enorm. Brokstukken vlogen tientallen meters weg en omwonenden voelden de explosie. Door de ontstane ravage moest een nieuwe container worden geplaatst. De coronapost is enkele dagen onbruikbaar geweest om te testen.

Verdachte Luuk van S. was de initiatiefnemer. Hij was verbolgen over coronamaatregelen, vertelde hij bij de rechtbank. Een paar weken ervoor was zijn oma overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij mocht toen vanwege de maatregelen niet naar zijn opa. Op de avond zelf kreeg hij een bekeuring van de politie, omdat hij met een paar vrienden samen buiten was. Samenscholen was ten tijde van de tweede golf verboden. Daarna, vertelde Van S. de rechters, hebben ze veel gedronken, waarna ze zware cobra’s naar de testlocatie gooiden. Beide verdachten hebben dat bekend. Van S. had de explosieven al een tijd in bezit, zei hij.

De officier van justitie legde uit dat ze lagere straffen dan normaal eiste, omdat Van L. door persoonlijke problemen verminderd toerekeningsvatbaar is. Van S. is geestelijk nog niet volwassen en daarom eiste ze tegen hem een jeugdcelstraf van vier maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 100 uur.

Beide verdachten hebben spijt betuigd. Ze hebben enige tijd geleden een mediationgesprek gehad met de huisarts. De huisarts en de initiatiefnemer van de testpost dienden voor bijna 10.000 euro aan schadeclaims in. De verdachten hebben aangegeven die te willen betalen.

14.44 - Vier Maastrichtse horecazaken sluiten deuren na besmettingsgolf

In Maastricht heeft een aantal horecazaken besloten zijn deuren te sluiten vanwege een besmettingsgolf onder het personeel. Vier zaken besluiten voorlopig dicht te blijven. Er zouden in totaal 17 medewerkers besmet zijn, meldt 1Limburg.

Tekst gaat door onder de afbeelding

De besmettingsgolf vindt plaats nadat het grootste deel van de coronamaatregelen binnen de horeca is opgeheven. Zo is het mondkapje in de binnenruimte niet meer verplicht, is er geen verplichte sluitingstijd en mag je, mits je een negatief testbewijs op zak hebt, de anderhalvemeterregel achterwege laten.

14.34 - Aantal besmettingen Enschedese nachtclub loopt op

Het aantal mensen dat op 26 juni corona opliep in de Enschedese nachtclub Aspen Valley is gestegen tot 180, meldt de GGD Twente maandag. Dat zijn er vijftien meer dan gisteren.

„Je ziet dat het aantal nog steeds oploopt”, zegt een woordvoerder, „maar niet meer zo hard als de eerste dagen.” Eerder riep de GGD bezoekers op zich te laten testen. Hoeveel van de ongeveer zeshonderd feestgangers zich opnieuw hebben laten testen, weet de GGD niet. „Maar veel jongeren hebben gehoor gegeven aan onze oproep.”

Jongeren moesten bij de ingang een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs laten zien. Hoe het kon gebeuren dat ondanks deze maatregelen toch zoveel jongeren besmet zijn geraakt, is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen.

13.30 - Vissers Urk kunnen zaterdag coronavaccin zonder afspraak halen

Zo’n zeshonderd vissers uit Urk kunnen zaterdag zonder afspraak een coronavaccinatie halen. GGD Flevoland heeft de vaccinatielocatie in een sporthal aan de Vlechttuinen die dag speciaal voor hen gereserveerd.

Omdat de vissers meestal op zee zitten, is het lastig voor hen om een vaccinatie te halen of daar een afspraak voor te maken. Daarom kunnen zij zaterdag zonder afspraak het Janssen-vaccin krijgen. Dat is handig omdat daar maar één prik van nodig is. De vissers moeten wel hun identiteitsbewijs meenemen naar de vaccinatielocatie.

13.05 - Ziekenhuizen Indonesië raken vol

Steeds meer ziekenhuizen in Indonesië zitten vol met coronapatiënten nu het aantal besmettingen blijft toenemen. Mensen met milde klachten worden daarom door de regering opgeroepen thuis te blijven.

Momenteel is 74 procent van de ziekenhuisbedden bezet. Ziekenhuizen in verschillende steden zitten volgens de Nationale Ziekenhuisvereniging al vol en kunnen geen nieuwe patiënten aan. Op sommige plekken worden al zieke mensen weggestuurd.

Het tekort aan medische zuurstof is in korte tijd flink toegenomen. In een ziekenhuis in Jogjakarta stierven daardoor afgelopen weekend zeker 33 patiënten, aldus het personeel. De autoriteiten melden dat de situatie nu onder controle zou moeten zijn. Meerdere bedrijven hebben toegezegd zuurstof voor de zorg te gaan producten en niet meer voor de industrie. Het Aziatische land gaat ook zuurstofcilinders importeren.

Indonesië kampt met een flinke opmars van het coronavirus. Maandag werden 29.745 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is het hoogste dagcijfer sinds het begin van de pandemie en een vervijfvoudiging van het aantal gevallen van begin juni. Indonesië heeft officieel in totaal ruim 2,3 miljoen besmettingen genoteerd. Het dodental is maandag met 558, eveneens een dagrecord, gestegen naar ruim 61.000. Experts denken dat de werkelijke aantallen veel hoger liggen omdat er weinig wordt getest.

12.35 - Fauci: ’99,2% coronadoden Amerika is niet gevaccineerd’

Amerikaans corona expert Dr. Anthony Fauci vertelt dat 99.2 procent van alle coronadoden in de Verenigde Staten ongevaccineerde mensen betrof. „Het is erg tragisch dat de meeste van deze sterfgevallen gewoon te voorkomen zijn”, laat hij weten tegenover NBC.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Fauci benadrukt het belang van vaccineren.

Fauci benadrukt het belang van vaccineren.

In het programma ’Meet the Press’ van de Amerikaanse televisiezender uit Fauci zijn frustratie over het feit dat veel van zijn landgenoten niet geloven in de werking van het vaccin. Fauci ziet het vaccin als de ideale mogelijkheid om het virus eronder te krijgen. „Laten we onze meningsverschillen terzijde schuiven en ons realiseren dat het virus onze gemeenschappelijke vijand is.” In de VS zijn er 605.000 mensen overleden aan de gevolgen van corona. Daarmee zijn ze het land met het hoogste aantal coronadoden.

11.22 - Deltavariant van coronavirus nu ook dominant in België

De deltavariant van het coronavirus heeft nu ook in België de overhand. De zorgen over de mutant groeien. Die is besmettelijker dan eerdere varianten en rukt in heel Europa op.

De virusvariant stak voor het eerst de kop op in India. Delta greep vervolgens in het Verenigd Koninkrijk om zich heen, zozeer dat de regering in Londen grote versoepelingen van de coronamaatregelen moest uitstellen. Onder meer Portugal volgde, en ook in Duitsland is de variant inmiddels dominant. In Nederland is het vermoedelijk ook al zover.

Dat de nieuwe mutant rond deze tijd andere varianten zou overvleugelen is geheel volgens verwachting, zeggen deskundigen in Belgische media. „Tegen het eind van de maand is het zelfs mogelijk dat we uitsluitend de deltavariant terugzien”, meent biostatisticus Geert Molenberghs, die aan het woord komt in De Morgen.

11.10 - Gezondheidsraad komt maandag met advies over combineren prikken

De Gezondheidsraad komt maandag aan het eind van de middag met zijn advies over het combineren van verschillende soorten vaccins tegen corona. Daarover is al enige tijd discussie.

Onderzoekers van de Universiteit van Saarland in Duitsland bijvoorbeeld stelden kortgeleden dat mensen die na de eerste prik met AstraZeneca een tweede injectie met Pfizer/BioNTech krijgen, een betere afweer tegen het coronavirus ontwikkelen dan na een tweede dosis AstraZeneca.

10.40 - Jongeren geboren in 2006 kunnen prikafspraak maken

Jongeren die in 2006 zijn geboren, kunnen sinds maandagochtend 10.00 uur een afspraak maken voor een coronaprik, melden minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en het RIVM.

Het inplannen van een afspraak kan telefonisch of via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De uitnodiging voor tieners geboren in 2006 valt vanaf woensdag op de deurmat. Er zijn ruim 192.000 mensen geboren in 2006.

De jongeren, die dit jaar 15 worden, krijgen bij de GGD het vaccin van Pfizer/BioNTech. Tieners vanaf 16 jaar beslissen zelf of ze zich laten vaccineren. Kinderen van 12 tot en met 15 jaar besluiten dat samen met hun ouders of verzorgers. Als ze er niet uitkomen, geeft de mening van het kind de doorslag.

In totaal mogen ruim een miljoen jongeren zich laten vaccineren. Het is de bedoeling dat zij voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik hebben kunnen halen en dat ze in de eerste schoolmaand de tweede prik krijgen. Het kabinet besloot vorige week dat ook gezonde jongeren mogen worden ingeënt. De Gezondheidsraad had dat ook aangeraden. Eerder werd al besloten dat jongeren vanaf 12 jaar met een medisch risico een coronaprik zouden krijgen.

09.32 - ’Run op vaccins is net The Hunger Games’

De gezondheidsminister van de Australische staat New South Wales vergelijkt gevaccineerd worden met The Hunger Games, een populaire boek- en filmreeks waarin jongeren tot de dood tegen elkaar moeten strijden. Door een tekort aan vaccins verloopt de inentingscampagne tegen Covid-19 trager dan in de meeste ontwikkelde landen.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Australië telt dankzij strenge maatregelen relatief weinig besmettingen.

Australië telt dankzij strenge maatregelen relatief weinig besmettingen.

Minister Brad Hazzard meent dat het tekort ertoe heeft geleid dat mensen in paniek op zoek zijn naar een coronaprik. Zo staan mensen onverwachts op de stoep bij priklocaties en proberen ze telefonisch afspraken te maken. Volgens Hazzard van New South Wales, de meest bevolkte staat van Australië, geeft „de jacht op de vaccins” een „Hunger Games-gevoel.” In het land met 25 miljoen inwoners is zo’n 7 procent volledig ingeënt.

Australië telt dankzij strenge maatregelen ook relatief weinig besmettingen. Dat komt door de grenzen grotendeels dicht te houden en korte lockdowns in te voeren. Premier Scott Morrison maakte vorige week een stappenplan bekend voor het heropenen van de grens en het beëindigen van deze korte lockdowns. Dit plan is afhankelijk van het vaccinatietempo.

07.02 - Danny met corona in bomvolle shotjesbar

Opnieuw een fout bij Testen voor Toegang: Danny (21) kreeg zaterdag een negatieve testuitslag toegestuurd, maar werd zondagochtend gebeld door testafnemer Covidia met de boodschap dat hij wél corona heeft. Dat meldt NH Nieuws. In de tussentijd is hij naar een bomvolle shotjesbar in Amsterdam geweest. „Ik heb met iedereen staan knuffelen”, vertelt de Amsterdammer tegen de nieuwswebsite. Een woordvoerder van testaanbieder Covidia bevestigt de fout.

Voor het eerst in anderhalf jaar willen Danny en zijn vriend de stad weer in om te struinen over het Leidseplein. „Ik voelde mij eerlijk gezegd wel een beetje verkouden, maar dacht: ik laat me testen, dan weet ik het zeker.” Dus maakt hij een afspraak bij een testlocatie van Testen voor Toegang in Halfweg. De testuitslag was negatief.

Rond 06.00 uur kruipt hij zijn bed in, tot hij om 09.00 uur wakker wordt gebeld. Als hij opneemt, hangt er een medewerker van Covidia aan de telefoon met slecht nieuws: „Mijn collega op de testlocatie heeft uw test verkeerd in het systeem ingevoerd, waardoor u de verkeerde uitslag heeft ontvangen. Ik moet u helaas mededelen dat u positief bent getest”, klinkt het aan de telefoon.

Testen voor Toegang bevestigt de fout. „Er zijn twee mensen positief getest op die testlocatie en alleen bij Danny is het fout gegaan. Dit zijn situaties die we moeten voorkomen”, aldus een woordvoerder. Testen voor Toegang gaat naar eigen zeggen ’nadrukkelijk in gesprek met Covidia om te zorgen dat we dit in de toekomst kunnen voorkomen’.

06.30 - NS laat alle nachttreinen weer rijden

Vanaf maandag laat de NS alle nachttreinen weer rijden. De uitgaanstreinen op de trajecten Amsterdam-Haarlem, Utrecht-Amersfoort, Nijmegen-Utrecht en Rotterdam-Eindhoven-Utrecht werden door de coronamaatregelen lange tijd niet ingezet. De nachttreinen in de Randstad zijn de afgelopen periode wel gewoon blijven rijden.

De keuze om de uitgaanstreinen weer te laten rijden heeft alles te maken met de versoepelingen. „Er zijn nu ook in de weekenden weer mogelijkheden voor mensen om uit te gaan, daarom willen we mensen hiermee tegemoetkomen”, zegt een woordvoerder.

05.54 - Koningspaar in Berlijn voor eerste staatsbezoek in 16 maanden

Het Koninklijk paar brengt vanaf maandag een driedaags staatsbezoek aan Duitsland. Het is het eerste staatsbezoek in bijna zestien maanden, wegens de coronacrisis. Het bezoek was eerder uitgesteld en gaat nu door met beperkingen wegens het virus en de geldende maatregelen. In Berlijn zullen koning Willem-Alexander en koningin Máxima dinsdag onder anderen Angela Merkel ontmoeten, in haar laatste maanden als de bondskanselier van Duitsland.

Ook spreken ze samen met demissionair zorgminister Hugo de Jonge met diens Duitse collega over de Duits-Nederlandse samenwerking in de strijd tegen het coronavirus.

Namens het kabinet zijn verder demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag, defensieminister Ank Bijleveld en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) aanwezig bij verschillende onderdelen van het staatsbezoek.

Het bezoek stond eigenlijk vorig jaar al gepland maar kon toen vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Het koningspaar ging voor het laatst aan het begin van de coronacrisis op staatsbezoek, naar Indonesië in maart vorig jaar. De reis naar Berlijn vormt de afronding van een reeks bezoeken aan Duitse deelstaten die het koninklijk paar sinds de inhuldiging in 2013 aan Duitsland bracht. Het is het twintigste uitgaande staatsbezoek sinds de inhuldiging van Willem-Alexander in 2013.

Over corona zal worden gesproken tijdens een bezoek van het koningspaar aan het Robert Koch Instituut (de Duitse evenknie van het Nederlandse RIVM). Maar ook op praktisch niveau speelt corona een rol: in Duitsland gelden strengere regels dan in Nederland, zoals het verplicht dragen van een bepaald type mondkapje. Voor de pers is toegang tot het staatsbezoek beperkt.