Nieuws/Binnenland
2498789
Binnenland

Blokhuis: vaste hoge prijs voor bier, wijn en cognac

Staatssecretaris wil aanbieding alcohol verbieden

AMSTERDAM - Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ligt, komt er een eind aan het stunten met bier, wijn en andere alcohol in supermarkten en slijterijen. Ook moet de vaste prijs voor alcohol hoger worden. Dat staat volgens RTL Nieuws in een conceptversie van het zogeheten preventieakkoord.

Blokhuis speelt ook met het idee van een minimumprijs voor alcoholhoudende dranken. Als het zover komt, gaat een kratje bier minimaal 20 euro kosten, zo stelt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP).

Ook overweegt de staatssecretaris het indexeren van accijnzen op alcohol, waardoor de prijs meegroeit met de inflatie. Blokhuis wil zo het alcoholgebruik terugdringen en gezonder leven propageren.

’Het werkt’

Hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot denkt dat de maatregelen effectief zijn en kunnen leiden tot minder drankgebruik. „Hogere prijzen hebben vooral effect op matige gebruikers, die af en toe een wijntje drinken.”

Wat ook meespeelt: mensen die minder te besteden hebben, worden zwaarder geraakt. „Dus zou het ook effect hebben op jongeren, omdat die een lager inkomen hebben. Zo zie je dat de invoering van een minimumprijs in Schotland vooral op jongeren effect heeft gehad”, aldus Groot tegen RTL Nieuws.