Nieuws/Buitenland
2498981
Buitenland

Politie vormt erehaag voor gedode agent Spa

THEUX - Honderden agenten uit heel België hebben bij het afscheid van de zaterdagnacht in Spa doodgeschoten agent Amaury Delrez een erehaag gevormd. Ze droegen allen een rouwband en salueerden toen de rouwstoet voorbij kwam.

Het afscheid van de 38-jarige vader van drie kinderen was te volgen op een groot scherm buiten de kerk van Theux. Een aantal lokale politiebureaus bleef tijdens de uitvaart gesloten.

Delrez kreeg postuum het Burgerlijk Kruis 1ste klas voor moed, toewijding en menselijkheid. Dat is de hoogste burgerlijke onderscheiding voor aan het land bewezen diensten.

De plechtigheid in Theux werd ook bijgewoond door premier Charles Michel, de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie en andere prominente politici.

Geschoten

De politie-inspecteur kwam om het leven bij een controle van een taxi in Spa, kort nadat drie Nederlanders waren ingestapt. Hij werd door het hoofd geschoten en overleed ter plekke. De Belgische politie arresteerde zondagochtend de Nederlandse verdachte Yvo T. als hoofdverdachte. Zijn broer en vriend zijn maandag aangehouden in Nederland.