Nieuws
249994
Nieuws

Vijf tips voor de laatste festivaldag

North Sea Jazz richting finale

Jamiroquai, ofwel Jay Kay, die de grote finale verzorgt zondagavond op North Sea Jazz.

Jamiroquai, ofwel Jay Kay, die de grote finale verzorgt zondagavond op North Sea Jazz.

Twee dagen North Sea Jazz gehad, een nog te gaan. En die kent in elk geval een grote finale. Naast deze uitsmijter geven we nog vier tips van acts die niet te missen zijn vandaag.

Jamiroquai, ofwel Jay Kay, die de grote finale verzorgt zondagavond op North Sea Jazz.

Jamiroquai, ofwel Jay Kay, die de grote finale verzorgt zondagavond op North Sea Jazz.

5. Kovacs

De 27-jarige Sharon Kovacs stond drie jaar geleden al op de bühne bij North Sea Jazz, maar wel op een kleinere dan haar vandaag is toebedeeld. Vanaf 18.45 uur is de altijd goedgemutste zangeres vandaag in de grote Maas-zaal te bewonderen. Hopelijk met nieuw materiaal, aangezien daar op dit moment aan gewerkt wordt (en we haar debuutalbum Shades Of Black uit 2015 inmiddels wel kennen). Eén kleine correctie nog op het doorgaans zeer informatieve programmaboekje van het festival zelf: Kovacs is geen Brabantse maar een Limburgse. We zeggen het toch maar even...

4. Van Morrison

Voor Van Morrison moet vandaag een losse kaart gekocht worden (want ’plusconcert’), maar doorgaans loont dat de moeite. Het is de negende keer dat de 71-jarige Noord-Ier North Sea aandoet, maar het laatste bezoek is vijf jaar geleden en dan mag het wel weer. Zelf zegt hij nog in topvorm te zijn, zowel fysiek als creatief. Met een oeuvre waar je u tegen zegt, durven we te stellen dat dit een zeldzaam zekerheidje is op het programma. Van the Man begint om 19.00 uur in de Amazon.

3. The New Power Generation

Aan eerbetonen geen gebrek vandaag. Zo krijgt saxofonist Donny McCaslin om 19.30 uur eerst de Paul Acket Award uitgereikt, waarna hij vanaf 22.15 uur in de Hudson mag laten horen waarom David Bowie zijn laatste album Blackstar per se met hem wilde maken. Net voor die tijd wordt er in de Maas ook al stilgestaan bij een van de grote gevallen musici door The New Power Generation. Dan gaat het uiteraard over Prince, die deze band begin jaren 90 vormde en waarmee hij de plaat Diamonds And Pearls maakte. TNPG treedt vandaag aan in de originele samenstelling, op de drummer na. Liefst anderhalf uur krijgen ze vanaf 20.30 uur de tijd voor hun tribute aan His Royal Badness. Zo blijft Prince toch een beetje verbonden met NSJ, het festival dat hij zelf zo graag bezocht.

2. Erykah Badu

His Royal Badness, Van The Man; aan mooie bijnamen geen gebrek in dit lijstje tips. Maar die van Erykah Badu mag dan niet ontbreken. De Amerikaanse wordt ook wel de ’hoogpriesteres van de neo-soul’ genoemd, naar de eind jaren 90 mede door haar vormgegeven nieuwe mengvorm van R&B, soul en hiphop. Haar album Baduism is een van de grote klassiekers van dit genre en dan met name de live-versie uit 1997. Ruim baan dus voor deze pracht om 19.45 uur in de grote Nile.

1. Jamiroquai

Zonder tegenbericht mogen we ervan uit gaan dat Jamiroquai gewoon de planken staat vanavond, vertelde een woordvoerder van organisator Mojo Concerts gisteren nog. Jay Kay liet zich vorige maand opereren aan zijn rug en moest daardoor toch een paar shows afzeggen. Of hij inmiddels weer honderd procent fit is weten wij ook niet, maar laten we het hopen. Voor zijn gegarandeerd dampende, moderne discoshow kan hij het wel gebruiken. Jamiroquai was een paar jaar van de radar, toen hij eerder dit jaar Automaton uitbracht. Een plaat waarop hij zijn twijfels uit over de technologische vooruitgang van vandaag de dag. Maar vooral een plaat waarop hij ouderwets lekker swingt. Zijn show om 22.00 uur in de Nile moet de grote finale worden van deze editie North Sea en eigenlijk zijn er nauwelijks twijfels of de Brit dit gaat waarmaken.