Nieuws/Binnenland
2501730
Binnenland

BNNVARA schrapt boetes Vier handen op één buik

HILVERSUM - BNNVARA schrapt de omstreden clausules uit contracten van kandidaten van het programma Vier handen op één buik. Ook worden deelnemers voortaan zorgvuldiger gescreend en krijgen ze recht op nazorg van professionals. Dat bevestigt een woordvoerder.

In het programma worden tienermoeders bijgestaan door bekende moeders. Afgelopen seizoen waren onder meer Patty Brard, Georgina Verbaan, Lucille Werner, Leonie ter Braak en Bobbi Eden bij de show betrokken.

De wijzigingen zijn doorgevoerd na publicaties van het NRC in juni over gebrekkige hulp en deelnemers die niet mochten stoppen vanwege verregaande contracten. Zo kon het volgens de krant gebeuren dat bijzonder privacygevoelige informatie tegen de wil van deelnemers publiek werd gemaakt.

Het gaat bijvoorbeeld om de uithuisplaatsing van een pasgeboren baby en de uitslag van een vaderschapstest. Op stoppen zonder „aantoonbare reden van overmacht” stond een boete van 5000 euro.

Meer afwijzingen

„De gevolgen hebben ons overvallen”, zegt Gerke Nauta van BNNVARA in het NRC. „Wij hebben vrijwel meteen, maar niet zonder grondig overleg, besloten de boeteclausule uit het contract te schrappen.” Volgens hem worden nu ook meer meisjes afgewezen. „Met name de gevallen waarin er een opeenstapeling van problemen is.”

De veranderingen gelden vooralsnog alleen voor Vier handen op één buik. Vermoedelijk wordt er dit voorjaar een nieuw seizoen uitgezonden.