Nieuws/Buitenland
2502298
Buitenland

Parijs en Londen willen einde ’schelpenoorlog’

PARIJS - Frankrijk en Groot-Brittannië proberen een einde te maken aan een hoogopgelopen conflict over de visserij op Sint-Jacobsschelpen. Ruziënde vissers uit de landen voerden deze week soort zeeslag voor de kust van Normandië.

De steen des aanstoots is dat Franse vissers tussen 15 mei en 1 oktober geen Sint-Jacobsschelpen uit het water mogen halen. De Britten hoeven zich niet aan dat vangstverbod te houden. Rivaliserende vissers ramden elkaar dinsdag en gooiden met stenen.

De Franse minister Stéphane Travert (Landbouw) zei vrijdag op de radio dat hij overleg heeft gevoerd met de Britse staatssecretaris George Eustice. Vertegenwoordigers van de visserijsectoren uit de twee landen zitten volgende week om de tafel.

Het hoofd van de visserijbond uit Normandië zegt dat het overleg woensdag moet plaatsvinden in Londen. Daar zijn dan ook vertegenwoordigers van de Franse regering bij aanwezig. De vangst van Sint-Jacobsschelpen is niet gebonden aan EU-regels, waardoor landen zelf mogen bepalen wanneer gevist kan worden.