Nieuws/Buitenland
2504107
Buitenland

Bomaanslag doodt separatistenleider Donetsk

Tijdens een MH17-herdenking in Grabovo, Oekraïne.

Tijdens een MH17-herdenking in Grabovo, Oekraïne.

Kiev - De leider van de separatisten in Oost-Oekraïne, Aleksandr Zachartsjenko, is in het centrum van Donetsk door een aanslag om het leven gekomen. Volgens de lokale media was een bom geplaatst in een café-restaurant, een paar honderd meter van zijn huis. Zachartsjenko kwam vaak in die zaak. Behalve hij zouden nog vijf andere gasten zijn gedood, onder wie een kind.

Tijdens een MH17-herdenking in Grabovo, Oekraïne.

Tijdens een MH17-herdenking in Grabovo, Oekraïne.

De 42-jarige pro-Russische premier van de in 2014 zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk (DPR) overleed op weg naar het ziekenhuis. De minister van Financiën van de regio, Alexander Timofejev, overleefde de aanslag. Hij raakte gewond. Een DPR-adviseur beweerde dat er verdachten zijn aan gehouden. De grenzen zijn gesloten, ook die met Rusland.

Rusland beschouwt de moord op Zachartsjenko, voormalig elektricien in een kolenmijn, als een daad van internationaal terrorisme en gaat onderzoek doen. President Vladimir Poetin sprak van een „lafhartige actie” die bedoeld is het breekbare vredesproces te ontregelen. Buitenlandse Zaken in Moskou zei reden te hebben te denken dat de regering van Oekraïne erachter zit.

Kiev reageerde door te zeggen dat Zachartsjenko het slachtoffer is geworden van een hoogoplopend conflict tussen de opstandelingen onderling en hun Russische sponsors. Een woordvoerster van de Oekraïense veiligheidsdienst zei dat alle beschuldigingen die de Russen rondstrooien niet waar zijn.