Nieuws/Buitenland
25044932
Buitenland

Botten van onbekende oermens ontdekt in Israël

TEL AVIV - Onderzoekers in Israël hebben botten gevonden van een onbekende oermens. Ze spreken over een buitengewone ontdekking van groot wetenschappelijk belang. De zogenoemde Nesher Ramla Homo leefde tot ongeveer 130.000 jaar geleden in de regio Levant. Hij zou een voorouder zijn van de West-Europese Neanderthaler en zich hebben vermengd met de moderne Homo sapiens.

De beenderen van de prehistorische mens werden ontdekt in de buurt van Ramla bij Tel Aviv. Het nieuwe type vertoont overeenkomsten met de overblijfselen van andere oermensen in Israël en Eurazië die ongeveer 400.000 jaar geleden leefden.

Volgens de universiteit van Tel Aviv trekt de ontdekking de heersende veronderstelling in twijfel dat de Neanderthalers in Europa zijn ontstaan. De bevindingen betekenen „dat de beroemde Neanderthalers van West-Europa slechts de overblijfselen zijn van een veel grotere populatie die hier in de Levant leefde - en niet andersom”, aldus een hoogleraar van de universiteit. Ook de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem was bij het onderzoek betrokken.

Twee groepen

De vondst suggereert dat twee groepen prehistorische mensen meer dan 100.000 jaar naast elkaar in de Levant leefden. Ze zouden kennis en gereedschapstechnieken hebben gedeeld. De Nesher Ramla Homo leefde vanaf 400.000 jaar geleden in de regio. De Homo sapiens kwam later, ongeveer 200.000 jaar geleden. Latere vondsten wijzen uit dat de twee groepen zich ook hebben vermengd.

Nesher Ramla combineert kenmerken van de Neanderthaler, met name tanden en kaken, en vroege mensen, met name de schedel. Tegelijkertijd is hij heel anders dan moderne mensen. Hij heeft een heel andere schedelstructuur, geen kin en zeer grote tanden, stelden de onderzoekers vast.