Nieuws/Binnenland
2505167
Binnenland

’Stadionplein definitief niet vernoemd naar Cruijff’

Het Stadionplein in Amsterdam-Zuid.

Het Stadionplein in Amsterdam-Zuid.

Amsterdam - Het plan om het Stadionplein in Amsterdam naar Johan Cruijff te vernoemen, is van de baan. Het stadsbestuur gaat op zoek naar een andere locatie omdat het plein door een ‘opeenstapeling van slordigheden en onhandige formuleringen’ bij de naamswijzigingsprocedure ‘als eerbetoon voor Cruijff ongeschikt is geworden’.

Het Stadionplein in Amsterdam-Zuid.

Het Stadionplein in Amsterdam-Zuid.

Dat heeft het college van B&W vorige week besloten. ‘Ambtenaren en bestuur hebben in hun enthousiasme over het Johan Cruijffplein te weinig stilgestaan bij de zorgvuldigheid van de procedure’, zegt burgemeester Femke Halsema in reactie op een reconstructie die de Volkskrant zaterdag publiceert. Samen met AT5 onderzocht de krant de vernoemingspoging van het plein door middel van een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Uit de documenten en gesprekken met betrokkenen blijkt hoe de verantwoordelijke bestuurders door geklungel van ambtenaren nooit kennis namen van een belangrijk negatief advies over de vernoeming van het plein. In overleg met de familie Cruijff gaat Amsterdam nu op zoek naar een andere passende locatie die naar de voetballegende kan worden vernoemd.