Nieuws/Buitenland
2510218
Buitenland

Katholieke oud-rector (80) alsnog cel in voor ontucht

CANBERRA - Een katholieke broeder (80) die als dertiger kinderen misbruikte, moet in Australië alsnog de cel in. Een rechtbank veroordeelde Gerard McNamara tot een gevangenisstraf van negen maanden, bericht omroep ABC.

McNamara heeft toegeven dat hij zich als schoolhoofd in de stad Traralgon schuldig maakte aan ontucht. De man misbruikte jongens tussen de twaalf en vijftien jaar oud terwijl hij ze „sportmassages” gaf in een schuurtje. „Ieder kind wist wat er te gebeuren stond als je naar die kamer moest”, vertelde een slachtoffer buiten de rechtbank.

Het toenmalige schoolhoofd zou een van zijn slachtoffers dertig keer hebben misbruikt. De man was al twee keer eerder veroordeeld voor ontucht, maar kreeg toen steeds voorwaardelijke straffen. Hij verdwijnt nu wel achter de tralies. De rechter concludeerde dat McNamara zich schuldig maakte aan „weerzinwekkend en walgelijk” gedrag.

Meerdere slachtoffers vertelden de rechtbank dat ze nog steeds gebukt gaan onder de gevolgen van het misbruik. Zij kampen onder meer met depressies en posttraumatische stressklachten. Een belangenorganisatie voor slachtoffers noemt de uiteindelijke celstraf voor het misbruik „belachelijk” mild.