Nieuws/Buitenland
251026705
Buitenland

Republikeinen eisen ook Hunter Biden als getuige

President Donald Trump zaterdag bij het Witte Huis.

President Donald Trump zaterdag bij het Witte Huis.

WASHINGTON - De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben de voorzitter van de onderzoekscommissie Adam Schiff een lijstje met getuigen gestuurd van wie ze een verklaring willen horen in het impeachment-onderzoek tegen president Donald Trump. Onder hen is Hunter Biden, de zoon van de voormalige vicepresident Joe Biden, en de anonieme functionaris die als eerste aan de bel trok wegens de vermeende druk die Trump in een telefoongesprek zou hebben uitgeoefend op zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski.

President Donald Trump zaterdag bij het Witte Huis.

President Donald Trump zaterdag bij het Witte Huis.

„We verwachten dat u al deze getuigen oproept om ervoor te zorgen dat het impeachment-onderzoek van de Democraten de president eerlijk behandelt, zoals Huisvoorzitter Pelosi heeft beloofd”, schreef Devin Nunes, de belangrijkste Republikein in de commissie.

Volgens Amerikaanse media zal Schiff de meeste Republikeinse wensen waarschijnlijk naast zich neerleggen en misschien wel alle. Schiff deelde mee dat de commissie de ingediende namenlijst „evalueert.” Hij voegde er meteen aan toe: „Dit onderzoek is echter geen vehikel, en zal ook niet als zodanig dienen, om dezelfde pseudo-research te doen naar de Bidens waartoe de president Oekraïne wilde dwingen voor eigen politiek gewin.”

Nieuw transcript

Trump deed op Twitter de aanbeveling „die nerveuze Nancy Pelosi, onbetrouwbare Adam Schiff, slaperige Joe Biden” en beide „verdwenen” klokkenluiders op het getuigenlijstje te zetten. De president liet zaterdag voor vertrek naar Alabama weten dat het Witte Huis vermoedelijk dinsdag de transcriptie vrijgeeft van een tweede telefoongesprek dat hij voerde met Zelenski. „Er komt nog een ander transcript aan dat heel belangrijk is.”