Nieuws/Binnenland
2513179
Binnenland

NVWA erkent aansprakelijkheid dood 4-jarige

DEN HAAG - De dood van een 4-jarig jongetje, dat eind 2015 omkwam door een ongeval met een springkussen, had voorkomen kunnen worden als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beter toezicht had gehouden. De toezichthouder erkent aansprakelijkheid voor de tragedie, laat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) de Tweede Kamer weten.

Het kind viel op oudjaarsdag 2015 van een springkussen in de binnenspeeltuin Happy Days in Grootebroek en overleed enkele dagen later. In juni van dit jaar stelden de ouders de NVWA aansprakelijk, omdat die haar werk niet goed zou hebben gedaan. De toezichthouder erkent dat nu en wil met de ouders in gesprek om excuses aan te bieden, aldus Bruins.

Bij een inspectie in 2013 constateerde de NVWA al dat de speelhal voor het springkussen geen certificaat van goedkeuring had. Het bedrijf is daar volgens Bruins wel op aangesproken, maar verdere maatregelen bleven uit. De NVWA had daarnaast moeten constateren dat het speeltoestel niet was voorzien van een goede beveiliging, aldus de bewindsman.

„Een kind verliezen is het ergste wat ouders kan overkomen”, schrijft Bruins. „In dit geval komt daar nog de wetenschap bij dat het speeltoestel waarmee het ongeluk heeft plaatsgevonden niet meer in gebruik of hersteld had moeten zijn. Ik betreur het ongeval ten zeerste en leef met de familie mee.”

De NVWA heeft beterschap beloofd. Er zijn maatregelen getroffen om inspecties in de toekomst zorgvuldiger en eenduidiger te maken. Ook worden recent uitgevoerde inspecties van speeltoestellen nog eens kritisch tegen het licht gehouden. Daarnaast laat de toezichthouder een onafhankelijk onderzoek doen naar de gang van zaken.