Nieuws/Binnenland
2513415
Binnenland

CS-steker noemt Wilders en islambelediging in verhoor

Amsterdam - Jawed S., de 19-jarige Afghaan die verdacht wordt van de terroristische aanslag op het Amsterdam Centraal Station, heeft in een van zijn verhoren gezegd dat hij naar Nederland kwam om een aanslag te plegen.

„Hij is van mening, zo blijkt uit zijn verklaringen, dat in Nederland ’de profeet Mohammed, de Koran, de Islam en Allah’ veelvuldig worden beledigd. Hij noemde daarbij onder meer de heer Wilders”, dat meldt het Openbaar Ministerie.

Over de cartoonwedstrijd heeft Jawed S. in de verhoren niets gezegd.

Kort ervoor in Nederland aangekomen

Uit zijn verklaringen bleek eerder al dat S., die een Duitse verblijfsvergunning heeft, met een terroristisch motief handelde. Inmiddels is duidelijk dat de Afghaan bewust naar Amsterdam is gereisd.

De verdachte heeft op het station twee mannen, beiden 38 jaar oud, neergestoken. „Hij heeft, zo heeft hij verklaard, de slachtoffers willekeurig gekozen, hij wist niet dat het Amerikaanse toeristen waren.”

Onderzoek

Er is tot nu toe geen enkele aanwijzing dat de verdachte met anderen zou hebben samengewerkt, meldt het Openbaar Ministerie. Jawed S. zal volgens het OM psychologisch en psychiatrisch worden onderzocht.