Nieuws/Buitenland
2515474
Buitenland

Natuurgeweld Japan: schip vernielt brug, vliegveld staat blank

OSAKA - Een op drift geraakt schip heeft tijdens de tyfoon Jebi in Japan de brug naar het internationale vliegveld van Kansai, bij Osaka, geramd. Het wegdek is daardoor enkele meters verschoven, waardoor de belangrijke verbinding onbegaanbaar is.

De brug is de enige verbinding naar het vliegveld, dat op een eiland ligt.

De tyfoon is iets na twaalf uur 's middags lokale tijd (5.00 uur Nederlandse tijd) aan land gekomen op het schiereiland Shikoku in het westen van Japan. De storm heeft het openbare leven in een groot deel van het land helemaal platgelegd. Jebi is een van de zwaarste stormen dit seizoen.

Osaka is de tweede stad van Japan. Ook de internationale luchthaven wordt geplaagd door wateroverlast. In korte tijd is veel regen gevallen.

Huizen verlaten

De autoriteiten riepen ongeveer een miljoen mensen op hun huizen te verlaten en een veiliger heenkomen te zoeken. Evacuaties zijn niet verplicht in Japan. Ook het supersnelle treinverkeer tussen Tokio en Hiroshima werd stilgelegd. Ongeveer 177.000 gezinnen kwamen zonder stroom te zitten.

De Japanse autoriteiten waarschuwden voor hevige windvlagen, grote hoeveelheden regen, hoge golven en modderstromen. Op beelden op internet waren vrachtwagens te zien die werden omgeblazen.

Japan is sinds juni meerdere malen door heftig noodweer getroffen. In de regio Hiroshima kwamen eerder al meer dan tweehonderd mensen om het leven door een tyfoon. Daarna werd het hele land getroffen door een ernstige hittegolf, maar tegelijkertijd kwamen ook meerdere tyfoons aan land.