Nieuws/Buitenland
2516070
Buitenland

Rusland: gaatje in ruimtestation mogelijk moedwillig gemaakt

Het gaatje zat in een Sojoez-vaartuig.

Het gaatje zat in een Sojoez-vaartuig.

MOSKOU - Het kleine gaatje dat vorige week werd ontdekt in de wand van het ruimtestation ISS, is mogelijk moedwillig gemaakt. De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos doet daar onderzoek naar. Het kan zijn dat iemand op aarde iets heeft gedaan, zegt de topman van Roskosmos, Dimitri Rogozin, tegen Russische staatsmedia. Volgens Rogozin is het zelfs mogelijk dat iemand in de ruimte het station bewust heeft gesaboteerd. Het kan echter ook een menselijke fout zijn geweest.

Het gaatje zat in een Sojoez-vaartuig.

Het gaatje zat in een Sojoez-vaartuig.

Het gaatje zat bij een Sojoez-vaartuig waarmee een Duitser, een Amerikaanse en een Rus in juni naar het ISS waren gegaan. In het station zaten op dat moment al twee Amerikanen en een Rus. Volgens staatsmedia worden alle bemande en onbemande vaartuigen binnenkort gecontroleerd.

Staatspersbureau RIA Novosti denkt dat het gaatje per ongeluk is ontstaan. Een medewerker van fabrikant Energia zou bij het bouwen van het vaartuig zijn uitgeschoten met een boor. Een bron binnen Energia zegt dat de medewerker het gat snel dichtte met een soort hars, maar niets hierover zei tegen zijn bazen. In de ruimte zou het hars zijn verdwenen.

De vluchtleiding had vorige week gemerkt dat de luchtdruk in het ISS een klein beetje daalde. De zes mensen aan boord waren niet in gevaar en konden daarom blijven slapen. Toen ze opstonden, werden ze op de hoogte gebracht en begon het zoeken naar het gat. Toen dat was gevonden, werd het gat afgeplakt met tape en inmiddels is het helemaal gedicht met een hars. Als er niets aan was gedaan, zou het ISS in achttien dagen tijd zonder zuurstof hebben gezeten en hadden alle bemanningsleden kunnen stikken.

Het gaatje was twee millimeter groot. Aanvankelijk werd gedacht aan een botsing van ruimtegruis, maar Rusland sluit dat inmiddels uit.