Nieuws/Buitenland
2516102
Buitenland

Weer Russische luchtaanvallen op Idlib

DAMASCUS - Russische gevechtstoestellen hebben weer luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in de Syrische provincie Idlib. Dat zeggen een rebellenleider en het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een in Groot-Brittannië gevestigde organisatie die zich baseert op lokale bronnen.

Idlib geldt als de laatste grote enclave die nog in handen is van opstandelingen die strijden tegen het Assad-regime. Dat krijgt steun van Rusland en Iran. In Idlib bevinden zich naar schatting enkele tienduizenden strijders en miljoenen burgers. De machtigste rebellengroep in de provincie is het jihadistische Tahrir al-Sham.

Internationaal wordt gevreesd voor een humanitaire catastrofe bij een groot offensief in het rebellengebied. Daar waarschuwde recentelijk zowel de Amerikaanse president Donald Trump als paus Franciscus voor. VN-gezant Staffan de Mistura heeft opgeroepen humanitaire corridors in te stellen zodat burgers kunnen vluchten.

Het Observatorium zegt dat de Russen op 15 augustus stopten met luchtaanvallen in en rond Idlib. Andere pro-regeringstroepen zouden daarna nog wel beschietingen hebben uitgevoerd.

Turkije

De Turkse autoriteiten bereiden zich voor op een mogelijke escalatie van de situatie. Er zijn extra legervoertuigen naar het grensgebied gestuurd, zeggen bronnen tegen de krant Hürriyet. Ook zijn Turkse observatieposten in Idlib versterkt en is een vluchtelingenkamp in het gebied uitgebreid.

Turkije vreest een nieuwe vluchtelingenstroom en humanitair drama als Syrische troepen en hun bondgenoten proberen Idlib in handen te krijgen. Die provincie geldt als een bolwerk van tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. De Turkse minister Mevlüt Çavuşoğlu (Buitenlandse Zaken) waarschuwde vorige maand dat een ,,militaire oplossing'' voor de situatie in Idlib een ramp zou betekenen.

De Turkse regering heeft inmiddels extra materieel naar de grens gestuurd. Het gaat volgens de bronnen van Hürriyet onder meer om tanks met speciale observatie-apparatuur. Die kan bewegingen van groepen vluchtelingen monitoren. In Idlib, dat grenst aan Turkije, bevinden zich naast tienduizenden strijders ook miljoenen burgers.