Nieuws/Buitenland
251692527
Buitenland

Levenslang voor drugsbaron ’El Chapo’ Guzmán

’El Chapo’ Guzman.

’El Chapo’ Guzman.

NEW YORK - De Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán Loera, bekend als El Chapo, is woensdag in de rechtbank in New York veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Zoals verwacht komt de 62-jarige Guzmán die schuldig is bevonden aan een lange reeks misdaden niet meer vrij. De rechter sprak over Guzmán als „een overweldigend kwaad.”

’El Chapo’ Guzman.

’El Chapo’ Guzman.

Hij was stichter van het drugskartel van Sinaloa, genoemd naar de noordwestelijke deelstaat waar hij vandaan komt. Guzmán kon niet de doodstraf krijgen omdat hij anders niet door Mexico was uitgeleverd. Wel moet hij volgens de rechter zijn geschatte criminele winst van ruim 11 miljard euro afstaan. Dat lijkt ’El Chapo’ niet te doen.

Gedurende het proces, dat in november van start ging, is naar voren gebracht hoe buitengewoon wreed hij te werk ging. Tijdens de zitting voerde woensdag ook nog een vrouw het woord die ooit voor hem werkte en die Guzmán wilde laten vermoorden. Guzmán betaalde een bende een miljoen dollar om haar uit de weg te ruimen.

1,2 miljoen coke

De Mexicaan was een van de belangrijkste figuren achter onder meer de smokkel van 1,2 miljoen kilo cocaïne naar de VS over een periode van een kwart eeuw. Aangenomen wordt dat hij zijn dagen slijt in de ’supermax’ gevangenis in Florence, Colorado, bijgenaamd het Alcatraz van de Rocky Mountains.

Het lijkt maar weinig beter dan in zijn huidige cel in New York. ’El Chapo’ heeft woensdag voorafgaande aan de feitelijke zitting voor de rechtbank voor het eerst publiekelijk geklaagd over zijn behandeling. Hij noemde zijn eenzame opsluiting in de zeer zwaarbeveiligde afdeling van het ’Manhattan Correctional Center’ een constante marteling van 24 uur per dag. Guzmán zei dat het water dat hij te drinken krijgt ongezond is en dat hij geen enkele toegang heeft tot daglicht en frisse lucht.