Nieuws/Binnenland
2518327
Binnenland

Politie vond situatie bij Fortuna wel veilig

SITTARD - De politie vond de situatie rond het Fortunastadion in Sittard afgelopen zaterdag veilig genoeg om de wedstrijd tegen FC Utrecht door te laten gaan. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring van politie, Openbaar Ministerie (OM), Fortuna Sittard en de gemeente Sittard-Geleen.

De opvatting van de politie staat haaks op die van de politiebonden. Die vonden de situatie ter plekke juist te onveilig om de wedstrijd door te laten gaan. Zij riepen agenten op er weg te blijven in het kader van een cao-actie.

Bij het stadion lag allerlei bouwmateriaal. Dat vormt een risico wanneer relschoppers het in handen krijgen. Om dat te voorkomen zijn hekken rond deze stenen en andere materialen geplaatst. Daarmee was volgens de vier partijen de situatie veilig genoeg.

Maar na afloop sloopten supporters van FC Utrecht enkele hekken en gooiden vervolgens met de stenen. Volgens een woordvoerster van burgemeester Sjraar Cox kun je dit soort wangedrag niet altijd voorkomen.

Het gaat daarbij volgens de vier betrokken partijen om een kleine groep van veertig supporters van FC Utrecht, die voor problemen zorgde. Politie en OM onderzoeken wie deze relschoppers waren. Mogelijk wordt hen een stadionverbod opgelegd. Een van de relschoppers werd zaterdag al gearresteerd en vastgezet. Bij de rellen raakten een steward van Fortuna en een politieagent licht gewond.

,,Je vindt overal wel enkele rotte appels'', zei de woordvoerster van Cox. ,,Wangedrag van kwaadwillenden zijn niet altijd te beteugelen. Wij hebben er alles aan gedaan om het bouwmateriaal af te schermen.''

Overigens deed zich voorafgaand aan de wedstrijd ook een incident voor. In het uitvak staken supporters enkele fakkels en een rookbom af. De wedstrijd zelf verliep zonder problemen. De ruim 7700 aanwezige supporters hebben weinig gemerkt van de rellen die binnen vijf minuten voorbij waren, toen de politie alsnog ten tonele verscheen.