Nieuws/Buitenland
2518387
Buitenland

Beoogd vervanger Lula ook corruptieverdachte

Fernando Haddad

Fernando Haddad

SAO PAULO - Braziliaanse aanklagers vervolgen weer een prominent lid van Arbeiderspartij PT wegens corruptie. Deze Fernando Haddad, de voormalige burgemeester van Sao Paulo, wordt naar verwachting op korte termijn de presidentskandidaat van zijn partij.

Fernando Haddad

Fernando Haddad

De PT had aanvankelijk de populaire oud-president Luiz Inácio Lula da Silva naar voren geschoven om namens de partij mee te doen aan de komende verkiezing. Lula zit echter achter de tralies vanwege een corruptieveroordeling. Het electoraal hof verklaarde zijn kandidatuur ongeldig.

Haddad was de vicepresidentskandidaat van Lula. Hij zal waarschijnlijk ook aantreden als de vervanger van de gedetineerde oud-president. De kandidatuur van Haddad loopt vermoedelijk geen gevaar door de corruptiezaak. Het is vrijwel ondenkbaar dat uitspraak wordt gedaan voordat de Brazilianen volgende maand naar de stembus gaan.

De corruptiezaak hangt samen met betalingen aan de campagne van Haddad, toen hij in 2012 burgemeester van Sao Paulo probeerde te worden. Aanklagers denken dat een bouwconglomeraat op illegale wijze probeerde invloed te verwerven. Het campagneteam van Haddad zegt dat aanklagers zich baseren op een onjuiste verklaring.