Nieuws
25196
Nieuws

— Er heerste een opperbeste stemming op de eindejaarsborrel van werkgeversvereniging VNO/NCW in hun hoofdkwartier in Den Haag.

V.l.n.r. Werkgeversvoorzitter Hans de Boer, staatssecretaris Jetta Klijnsma, minister Stef Blok en KLM-baas Pieter Elbers.

V.l.n.r. Werkgeversvoorzitter Hans de Boer, staatssecretaris Jetta Klijnsma, minister Stef Blok en KLM-baas Pieter Elbers.

V.l.n.r. Werkgeversvoorzitter Hans de Boer, staatssecretaris Jetta Klijnsma, minister Stef Blok en KLM-baas Pieter Elbers.

V.l.n.r. Werkgeversvoorzitter Hans de Boer, staatssecretaris Jetta Klijnsma, minister Stef Blok en KLM-baas Pieter Elbers.

De economie draait als en tierelier en er is volgens de werkgeversorganisatie zicht op volledig werkgelegenheid. „We zouden trotser op ons land moeten zijn”, aldus voorzitter Hans de Boer. „We staan in de top 5 van alle ranglijsten op de wereld. Wat betreft economische groei, concurrentiekracht maar ook andere zaken, zoals het welzijn van kinderen. We zijn een fantastisch land.”

Minister Jeroen Dijsselbloem sloot niet uit dat er in het voorjaar blijkt dat er over 2016 geld over is. Maar hij waarschuwde ervoor het geld niet in het wilde weg te investeren. „Dat heeft de economie niet nodig. We moeten slim investeren zodat de groeicapaciteit voor de komende jaren ook aantrekt.”

KLM-topman Pieter Elbers nam de gelegeheid te baat voor een onderonsje met staatssecretaris Sharon Dijksma, die over de luchtvaart gaat. Hij wilde alleen positieve dingen kwijt. „We zijn gegroeid naar 30 miljoen passagiers per jaar en we hebben zeven nieuwe bestemmingen, zoals Gdansk en Malaga.” Het ultieme doel is volgens hem KLM weer financieel gezond maken. „Dat vergt alle aandacht.”

Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland vertelde dat door de verbeterde economie en de lage hypotheekrente er een grote vraag naar huizen is maar dat die door de strenge regels maar heel moeilijk in de steden kunnen worden gebouwd. Verder vond hij dat er veel meer in wegen moet worden geïnvesteerd. Hij waarschuwde voor achterstallig onderhoud. Onlangs moest de Merwedebrug hierdoor dicht. „Dat zal je straks met meer bruggen zien”, voorspelde hij.

Frans van Steenis, algemeen directeur van de Nederlandse Loterij, zoals de Staatsloterij en De Lotto na hun fusie heten, verwachtte dat het vanwege de verkiezingen en de kabinetsformatie wellicht nog langer gaat duren dan 1 januari 2018 voordat on line gokken in Nederland kan worden ingevoerd.

Enige puntje van zorg dat er op de overvolle borrel te horen viel was over de kabinetsformatie na de verkiezingen van volgend jaar. „Die zou wel eens heel moeilijk kunnen worden,” dacht mkb-voorzitter Michaël van Straalen. Hij doelde op de peilingen die aangeven dat de PVV wellicht de grootste wordt maar dat veel andere partijen nu al zeggen dat ze niet met Wilders’ club willen samenwerken.

Ook aanstaand voorzitter Marc Calon van landbouworganisatie LTO Nederland zag problemen. „Het wordt mogelijk een coalitie met veel partijen, die het allemaal eens moeten zien te worden.”

Tijdens de receptie werd duidelijk dat premier Mark Rutte een akkoord had bereikt over kleine wijzigingen in het associatieakkoord van de EU met Oekraïne om de Nederlandse nee-stemmers in het referendum te gemoet tekomen. „Het is het beste wat hij in de wacht kon slepen”, meende Siemens-topman Ab van der Touw, die verguld was met zijn voorzitterschap van de Raad van Toezicht van de Leidse Universiteit dat hij er sinds september bijdoet. „Het is aardig om ook dingen in het onderwijs te doen.”

Van der Touw feliciteerde Roger van Boxtel met zijn benoeming tot president-directeur van de NS. De voormalig D66-minster was al interim-baas. „Op Europees niveau presteert de NS bepaald niet slecht”, onderstreepte hij.

Veel aanwezigen spraken over de mogelijke overname van TMG, het moederbedrijf deze krant, door het Belgische Mediahuis. „Belgische topbestuurders doen het vaak heel goed bij internationale bedrijven”, aldus CDA-senator en partner bij EY, Marnix van Rij. Er hing een vakantiestemming op de borrel terwijl de meeste aanwezigen nog een hele werkweek voor de boeg hadden voordat de feestdagen aanbreken.