Nieuws/Binnenland
2520164
Binnenland

Ambassadeur VS: slachtoffers aanslag Amsterdam danken Nederland voor hulp

AMSTERDAM - De twee Amerikaanse slachtoffers van de aanslag op Amsterdam Centraal danken de Nederlandse hulpdiensten voor de snelle reactie. Dat meldt de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra in een verklaring.

„De Nederlandse politie heeft goed voor de slachtoffers gezorgd en hen voortdurend bijgestaan”, aldus Hoekstra in de verklaring. „De slachtoffers zijn Nederland zeer dankbaar voor wat er gedaan is om hun leven te redden.”

Medewerker informatiebalie

Ook de medewerker van de informatiebalie op het station wordt genoemd. Die sprong onmiddellijk te hulp en bleef bij ze tot de eerste hulpverleners arriveerden. Verplegend en behandelend personeel uit het ziekenhuis krijgen ook veel dankbetuigingen. Maar ook de ambassade en de familierechercheurs, die zich hebben bekommerd om de families van de twee.

De slachtoffers zijn ook dankbaar voor de steun in het ziekenhuis, waar medisch personeel de slachtoffer bijstond. De Amerikaanse slachtoffers van de Afghaan Jawed S. werden in hun rug en hand geraakt. Ze zijn buiten levensgevaar.

Herstel

Ook Amerikaanse diensten die actief waren in Nederland, worden bedankt. „Zij maakten ons trots om Amerikaan te zijn.” De slachtoffers en hun families richten zich nu op ’fysiek en emotioneel’ herstel. „Ze willen het leven in de Verenigde Staten weer oppakken. Ze danken iedereen uit de grond van hun hart.”

De politie gaat ervan uit dat S., die een Duitse verblijfsvergunning heeft, handelde uit een terroristisch motief. Hij was bewust naar Amsterdam gereisd uit woede over Geert Wilders en diens - inmiddels afgeblazen - cartoonwedstrijd. Volgens zijn advocaat waren de slachtoffers willekeurige voorbijgangers.