Nieuws/Binnenland
2520584
Binnenland

Nieuwe buien vanuit zuiden, 114 mm regen in Nieuwkoop

Wateroverlast in westen en midden en er komt nog meer

Ondergelopen tunnel in Amersfoort.

Ondergelopen tunnel in Amersfoort.

Amsterdam - De extreme regenval van de woensdagochtend heeft in het westen en het midden van het land voor grote wateroverlast gezorgd. Vanuit het zuiden komen er nieuwe buien aan.

Ondergelopen tunnel in Amersfoort.

Ondergelopen tunnel in Amersfoort.

Op veel plaatsen viel er 40 tot 70 millimeter, soms zelfs nog meer. Het Zuid-Hollandse Nieuwkoop spande volgens Weeronline de kroon: daar viel 114 millimeter. ,,Bijzonder veel", aldus het weerbureau.

Omdat er een hele reeks van buien over Nieuwkoop trekt, loopt de neerslagsom in de Zuid-Hollandse plaats de komende uren nog verder op. Ook in Woerden (Utrecht) was het extreem nat: daar viel 97 millimeter. Normaal valt in een hele maand gemiddeld 78 millimeter. Ook in Bodegraven (78 millimeter), Berkel en Rodenrijs (60 millimeter) en Zoetermeer (58 millimeter) regende het fors.

Komende uren kan er nog wat water bijkomen. Vooral in het zuiden van het land worden felle onweersbuien verwacht. De buien boven het westen nemen langzaamaan in activiteit af.

Bij knooppunt Kleinpolderplein viel zo veel regen dat de snelweg A20 in beide richtingen moest worden afgesloten.

Ook in onder meer Woerden, Soest en Amersfoort had de brandweer de handen vol aan het leegpompen van fietstunnels en het droogpompen van straten.

In Soest ging het al vroeg in de ochtend mis. Tegen 9.00 uur stond de Nieuweweg en deels de Eigendomweg helemaal blank.

In Soest ging het al vroeg in de ochtend mis. Tegen 9.00 uur stond de Nieuweweg en deels de Eigendomweg helemaal blank.

Blikseminslag in een bovenleiding zorgde ervoor dat in de ochtend geen treinen konden rijden tussen onder meer Hilversum en Utrecht.

Wegens de hevige regenval in het gebied heeft het waterschap De Stichtse Rijnlanden maatregelen getroffen om water af te voeren. Zo is de keerdeur bij gemaal de Aanvoerder in Utrecht opengezet en watert de Leidsche Rijn af richting Amsterdam-Rijnkanaal. Ook een gemaal in Lopik maalt op volle kracht, aldus het waterschap.

Het oosten van ons land lijkt gevrijwaard te blijven van de natte ellende. Daar bereikt de thermometer ook nog waarden van boven de 20 graden.