Nieuws/Binnenland
252211
Binnenland

Koenders: bevrijding Mosul is mijlpaal

DEN HAAG - De bevrijding van de Noord-Iraakse stad Mosul is een „mijlpaal” in de strijd tegen Islamitische Staat. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), die benadrukte dat de terreurorganisatie nog niet is verslagen.

De Iraakse regering claimde dit weekend dat Mosul na een maandenlange strijd weer volledig in handen is van de veiligheidstroepen. Dat gold als een grote nederlaag voor IS, dat in 2014 het kalifaat uitriep in de tweede stad van Irak. Koenders toonde zich maandag opgetogen over de herovering van de stad, maar riep ook tot op realisme.

ZIE OOK: Coalitie: herovering Mosul is afgerond

De terreurorganisatie „beheerst nog een aantal gebieden in Irak, waar zij zich niet zonder slag of stoot zullen overgeven”, waarschuwde de bewindsman. „En in Syrië, waar de situatie vele malen complexer is, heeft ISIS ook nog een significante presentie.”

’Pas het begin’

Een militaire overwinning op IS zou volgens Koenders bovendien pas het begin zijn. „Zonder stabilisatie, veiligheid en inclusief bestuur in de bevrijde gebieden, zal de voedingsbodem voor ISIS blijven bestaan en kunnen wij niet spreken van een duurzame overwinning.”