Nieuws/Binnenland
2523936
Binnenland

NCTV na reactie Hoekstra:

’Nederland deelde na aanslag CS wél info met VS’

Den Haag - Nederland heeft na de aanslag op Amsterdam CS afgelopen vrijdag wel degelijk veel informatie gedeeld met Amerika en er was een prima samenwerking met de FBI. Dat zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in reactie op kritiek van de Amerikaanse ambassadeur in Nederland.

Ambassadeur Pete Hoekstra zei gisteren tegen De Telegraaf dat Nederland ’meer en sneller’ informatie had moeten delen met de Amerikaanse collega’s over de Afghaan Jawed S., de verdachte van de terreuraanslag afgelopen vrijdag op station Amsterdam Centraal. Daarmee hadden de diensten gezamenlijk een beter beeld van de dader kunnen hebben en eerder kunnen weten of er nog meer aanslagen op handen konden zijn.

De NCTV laat weten dat over het al dan niet delen van inlichtingeninformatie geen mededelingen worden gedaan. Maar ’de relevante info is gedeeld, die juridisch gedeeld mocht worden.’

Databases

Volgens Hoekstra was vooral informatie over de 19-jarige Afghaanse verdachte van de aanslag nuttig geweest. „Wij hadden die info in onze databases kunnen stoppen en misschien bepaalde vragen kunnen beantwoorden. Als hij uit Afghanistan komt, weten we dan wie hij echt is? Zijn we hem daar tegengekomen? Die informatie kan belangrijk zijn om te bepalen of hij deel van een netwerk is en welke. ”

Hoekstra zei dat als de aanslag groter was geweest of wanneer er meer daders waren geweest, er problemen waren ontstaan in de samenwerking. „Dan heb ik zo mijn zorgen.”

Evaluatie

Volgens hem is de respons uitgebreid bij de ambassade geëvalueerd en zullen de Amerikaanse veiligheidsdiensten dat ook doen samen met hun Nederlandse collega’s.

Een deel van het systeem werkt heel goed. Tegelijkertijd kun je vaststellen dat er dingen misschien anders hadden gemoeten.”

Hoekstra zei nog niet te weten of Jawed S. bij de Amerikaanse diensten bekend was. Als verklaring voor het ’gat’ in de informatiedeling noemt hij het feit dat er ’al veertien jaar geen jihadistische terreuraanslag in Nederland is geweest’, afgezien misschien van de ’verwarde man’ die afgelopen mei in Den Haag drie mensen neerstak. „We weten wat de protocollen zijn en wat we moeten doen. Nu we ze eenmaal moeten gebruiken, vragen we ons af: is dit wel goed genoeg?”