Nieuws/Binnenland
2524721
Binnenland

OM: Moeder en partner zetten zelfmoord Joëlle in scene

Opgraving van het lichaam van Joëlle versterkt de verdenking

Opgraving van het lichaam van Joëlle versterkt de verdenking

ROTTERDAM - Niet alleen de moeder, maar ook de stiefvader heeft een grote rol gespeeld bij het overlijden van Joëlle in 2012. Aanvankelijk werd gedacht dat de 29-jarige vrouw zelfmoord had gepleegd, maar het Openbaar Ministerie denkt nu dat ze is gedood door Linda H. en Leonard den H. uit Zwaag.

Opgraving van het lichaam van Joëlle versterkt de verdenking

Opgraving van het lichaam van Joëlle versterkt de verdenking

Opgraving van haar lichaam afgelopen zomer, waarin een naar nu blijkt door stiefvader in China besteld euthanasiemiddel werd gevonden, versterkt die verdenking. Dat bleek donderdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de rechtbank in Rotterdam.

H. zit momenteel vast sinds de arrestatie begin dit jaar. Haar partner Den H. is al enige tijd op vrije voeten, maar het OM vindt dat hij weer terug de gevangenis in moet. „In eerste instantie werd gedacht dat Den H. werd gebruikt door moeder, maar zijn rol blijkt nu groter dan aanvankelijk gedacht.” Zo bestelde niet de moeder, maar stiefvader het zelfmoordmiddel.

De rechtbank oordeelde dat Den H. niet terug de cel in hoeft. Hij moet wel aanwezig zijn tijdens de volgende zitting. Donderdag was hij er niet, omdat het volgens zijn advocaat lastig is om de twee uur durende reis naar Rotterdam te maken.

Vraagtekens rond dood andere dochter

H. (59) en Den H. (64) werden aangehouden nadat een coldcaseteam een onderzoek was begonnen naar de dood van hun andere dochter Thirza. Deze eveneens 29-jarige Thirza pleegde in 2016 ogenschijnlijk zelfmoord. Dat gebeurde nadat zij als patiënt in het evangelische zorgcentrum Jedidja in het Zuid-Hollandse Meerkerk jarenlang was misbruikt door de eigenaar.

Haar dood is nog niet opgehelderd. Door dit onderzoek werden ook vraagtekens gezet bij de zelfmoord van haar zus een aantal jaar daarvoor, waarover de zaak in de Rotterdamse rechtbank nu gaat.

De ontucht met Thirza vond plaats terwijl Linda H. werkte bij Jedidja. Eigenaar Aaldert van E. van het omstreden zorgcentrum is dit jaar veroordeeld voor het misbruik. Eerder werd hij al in vergelijkbare ontuchtzaken met patiënten veroordeeld. Deze zaken lopen nog in hoger beroep. Van E.’s medeverdachte Marie H., ook werkzaam bij Jedidja, werd eerder dit jaar vrijgesproken van misbruik.

Wanneer de zaak over de dood van Joëlle wordt voortgezet, is nog niet bekend.