Nieuws/Binnenland
2526890
Binnenland

Verdachte dood Verstappen snel weggevoerd van landingsbaan

Jos Brech vervoerd met privévliegtuig

Het privévliegtuig waarmee Jos Brech op Schiphol landde.

Het privévliegtuig waarmee Jos Brech op Schiphol landde.

SCHIPHOL - Jos Brech is rond kwart voor vijf donderdagmiddag geland op Schiphol. De Limburger, verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, kwam aan in een privévliegtuigje, dat meteen achter een hangar verdween. Hij is daarna aangehouden en voor veertien dagen in voorlopige hechtenis genomen.

Het privévliegtuig waarmee Jos Brech op Schiphol landde.

Het privévliegtuig waarmee Jos Brech op Schiphol landde.

Peter R. de Vries, de misdaadverslaggever is de contactpersoon van de familie Verstappen, bevestigde inmiddels tegenover De Telegraaf dat Brech daadwerkelijk voet op Nederlandse bodem had gezet, en dat hij op Schiphol was geland.

Het Openbaar Ministerie in Limburg bevestigde het nieuws korte tijd later ook, en meldde dat Brech opnieuw is aangehouden op verdenking van een levensdelict, een zedendelict en misdrijf tegen de persoonlijke vrijheid. Hij is voor veertien dagen in voorlopige hechtenis genomen. Binnen 24 uur wordt de verdachte gehoord door de rechter-commissaris. Daarna gaat de politie hem verhoren.

Toestel dook na aankomst achter een hal

Het was dus niet Vliegbasis Eindhoven, ook niet Maastricht Airport, maar ’gewoon’ de nationale luchthaven waar, na lange tijd, Nederlands meest gezochte man aankwam. Het kleine witte toestel waarmee de verdachte vanuit Barcelona naar ons land werd gevlogen dook bij aankomst meteen achter een hal waar vliegtuigen worden geïnspecteerd.

Een zwart geblindeerd busje reed vervolgens naar het toestel, met nog enkele andere begeleidende auto’s. Daarna werd het meteen stil rond het gebied aan de Thermiekstraat, waar de landingsbaan ligt die vooral voor privévluchten wordt gebruikt.

Weggeleid

Het was niet te zien hoe Brech werd weggeleid van de plek. Enkele auto’s van het begeleidende vervoer reden even later terug vanaf de hangar 4 Ruys, die vanaf het buitenterrein slechts deels was te zien.

Eerder op de dag werd hij opgehaald bij de gevangenis Quatre Camins, noordelijk van Barcelona, waarna hij naar de luchthaven werd gebracht. Daar werd hij gereed gemaakt om, geflankeerd door rechercheurs, de terugreis naar Nederland te aanvaarden.

Familie Verstappen

Ook voor de familie van het destijds 11-jarige jongetje uit Heibloem – in 1998 om het leven gebracht op de Brunssummerheide – was het een spannende dag, nu de verdachte die ruim anderhalve week geleden werd opgepakt nabij het Spaanse dorp Castellterçol vandaag weer voet op Nederlandse bodem zette.

„We volgen het uiteraard”, vertelde De Vries eerder vandaag. De familie Verstappen was niet zelf afgereisd naar Schiphol. „We volgen het in een privé-setting.”

Half jaar op de vlucht

Brech is ruim een half jaar, zo wordt vermoed, op de vlucht geweest. Nadat hij een lange wandeltocht door moeilijk begaanbaar gebied in de Vogezen maakte, werd er na enige tijd geen spoor meer van hem gevonden. Bezorgde vrienden gaven hem als vermist op, waarna ze een zoektocht organiseerden.

Die werd geïntensiveerd door justitie nadat duidelijk werd dat er een match was gevonden tussen het dna van Brech, verkregen van een jas die was aangeleverd in verband met zijn vermissing, en het celmateriaal dat bij Nicky Verstappen was aangetroffen.