Nieuws/Buitenland
2532877
Buitenland

Vredesoverleg Jemen mislukt

GENÈVE - De vredesonderhandelingen over de bloedige burgeroorlog in Jemen zijn zaterdag spaak gelopen. VN-bemiddelaar Martin Griffiths zei dat het niet was gelukt om Houthi-opstandelingen aan tafel te krijgen in Genève.

De Houthi-delegatie zou in Zwitserland gaan praten met de coalitie die onder leiding staat van Saudi-Arabië. Ze zag daar volgens Masirah TV, de zender van de Houthi’s, vanaf omdat de gesprekspartner het overleg zelf in de weg stond door een transport van gewonden naar Oman en Europa tegen te houden. De Saudische coalitie steunt de internationaal erkende regering van Jemen en voert al jaren aanvallen uit op de Houthi-rebellen.

Griffiths zei eerder nog dat de Houthi-leiding wel naar Genève had willen afreizen. Vrijdag had ze nog de garantie gevraagd dat de afvaardiging op weg naar Zwitserland niet zou worden gecontroleerd door de coalitie en veilig zou kunnen aankomen.

De Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken Khaled al-Yamani beschuldigde de Houthi’s van „onverantwoordelijk gedrag.” Hij zei dat de opstandelingen de vredesbesprekingen proberen te saboteren.