Nieuws/Binnenland
2533756
Binnenland

Tieners door agenten aangetroffen in Wijchen

Weggelopen Lili en Howick zijn terecht

Wijchen - De weggelopen kinderen Lili en Howick zijn zaterdagmiddag teruggevonden. Agenten troffen hen aan in Wijchen, meldt een woordvoerster van de politie. Kort daarvoor had staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid besloten dat ze in Nederland mogen blijven.

De twee kinderen zouden zaterdag op het vliegtuig worden gezet naar Armenië, maar zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag weggelopen vanaf een adres in het Gelderse Wijchen. Zij waren op dat moment volgens de politie bij hun grootouders om van hen afscheid te nemen. Ze zijn volgens de woordvoerster van de politie vanaf dit adres te voet vertrokken op een onbewaakt moment.

Waar de kinderen precies zijn gevonden wil de politie niet zeggen. Ze worden na verhoor overgedragen aan hun voogd, aldus de woordvoerster van politie Midden-Nederland.

Volgens de politie waren er grote zorgen over de veiligheid van de twee kinderen, die in een emotionele situatie verdwenen waren. „Daarom zocht de politie met verschillende middelen naar de kinderen en riep de hulp van het publiek ook in. Vanwege de - toen nog - op handen zijnde uitzetting van de kinderen werd deze oproep niet breed omarmd”, stelt de politie.

In Wijchen, waar Lili en Howick vannacht bij hun grootouders zijn weggelopen om hun uitzetting te voorkomen, zijn mensen blij voor de kinderen dat ze niet naar Armenië hoeven. Maar de vraag in de gemeente blijft: als de kinderen niet waren weggelopen, hadden de kinderen dan nu in Armenië gezeten?

Gezwicht

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) is in de zaak van Lili en Howick gezwicht voor druk van coalitiepartners D66 en ChristenUnie. De partijen geven aan dat ze een ’streep’ hebben getrokken en er vandaag bij de VVD-bewindsman op hebben gestaan af te zien van de uitzetting naar Armenië.

Ingewijden stellen dat de chaotische ontwikkelingen van zaterdag de doorslag hebben gegeven: het weglopen van Lili en Howick op de ochtend van hun uitzetting, de zoektocht van de politie, de oproep aan het publiek om naar de kinderen uit te kijken en de ’klopjacht’ die daardoor dreigde.

Afgewezen

De Armeense moeder kwam in 2007 naar Nederland met de twee kinderen, toen nog peuters. Al enkele maanden later, inmiddels tien jaar geleden, kreeg de moeder te horen dat haar aanvraag is afgewezen en dat ze toch echt met de peuters weg moest. En toen begon de lange molen waarmee Armina haar kinderen in de situatie heeft gebracht waarin ze nu zitten. Er volgden beroepen, beslissingen van het IND werden aangevochten en er worden talloze nieuwe procedures gestart. Daarmee traineerde de moeder de procedure meerdere malen.

In 2017 moest het gezin toch écht wordt uitgezet. Echter: op de dag dat moeder Armina het vliegtuig pakte, waren de kinderen ’uit logeren’. Ze liet Howick en Lili achter. Het gezin was verscheurd, en de kinderen kwamen in een nieuwe procedure. En in mei van dit jaar ging de kogel door de kerk, en moesten de kinderen achter hun moeder aan, naar Armenië. De advocaat van de twee startte echter nog een nieuwe procedure, en dat leek – op dat moment – de laatste. Ook de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in ons land, oordeelde vervolgens dat er voor de kinderen in Armenië een veilige situatie is.

Vrijdagavond laat wees de voorzieningenrechter in Amsterdam een laatste verzoek om uitstel van de uitzetting naar Armenië af. Volgens de rechter waren goede afspraken gemaakt over onderdak, scholing en geld. De advocaten hadden het verzoek bij de rechtbank ingediend omdat het niet goed zou gaan met de moeder (die al naar Armenië is uitgezet) die daardoor niet voor de kinderen zou kunnen zorgen. Lili en Howick namen vannacht, vlak voor uitzetting, echter de benen. Daarop besloot de staatssecretaris zaterdagmiddag dat ze toch mogen blijven.

Moeder: ik kan het niet geloven

Als moeder Armina hoort dat haar kinderen in Nederland mogen blijven reageert ze vol ongeloof. „Ik hoor het wel, maar ik kan het gewoon niet geloven”, zegt ze tegenover het AD. Het is op dat moment nog niet bekend dat haar kinderen terecht zijn. Howick en Lili waren volgens hun moeder erg overstuur toen ze vrijdagavond laat te horen kregen dat ze toch echt zouden worden uitgezet. Ze bleven tot het laatste moment hoop houden.

Als Howick en Lili terceht zijn spreken ze hun moeder kort aan de telefoon. Een geëmotioneerde Armina vraagt Howick wanneer hij het nieuws dat ze mogen blijven heeft gehoord. ,,Ik ben net thuis. Onderweg naar huis zeiden mensen tegen mij: jullie mogen blijven, hé! Ik wist toen nog van niks en toen ik thuis kwam hoorde ik dat het zeker is.”

Nadat Lili en Howick werden gevonden werden ze door politieagenten meegenomen naar het politiebureau om een verklaring af te leggen waar ze die avond zijn geweest.

Gezinshereniging

De moeder van Lili en Howick werd vorig jaar uitgezet naar Armenië. Zij kan waarschijnlijk weer naar Nederland komen in het kader van gezinshereniging. Volgens ingewijden zal zij dit ook doen. Lili en Howick wonen in Amersfoort en gingen daar naar school.