Nieuws/Binnenland
2534906
Binnenland

Baas Universiteit Leiden niet blij met bilnaad-adjes Minerva

Leiden - De rector magnificus van de Universiteit Leiden, Carel Stolker, is op zijn zachtst gezegd niet blij met de misstanden bij studentenvereniging Minerva. Uit een cultuuronderzoek binnen de vereniging is gebleken dat Minerva in de greep is van drank, fysiek geweld en seks.

De misstanden binnen de studentenvereniging kwamen afgelopen weekend aan het licht naar aanleiding van de berichtgeving in de NRC en het Leids Dagblad. Beide kranten baseren hun berichtgeving op een interne mail van Minerva, die naar alle leden is gestuurd.

Advocatenkantoor Sjöcrona-Van Stigt heeft op verzoek van het bestuur een onderzoek gedaan naar de corpscultuur binnen de vereniging. Daaruit kwam naar voren dat Minerva in de greep is van drank, fysiek geweld en seks, wat zich allemaal afspeelt tijdens besloten activiteiten. Volgens betrokkenen wordt er ook veel (hard)drugs gebruik in vooraanstaande studentenhuizen.

Verandering

Naar aanleiding van dat onderzoek zijn er aanbevelingen opgesteld om de verenigingscultuur de veranderen. Zo moeten gebruiken worden aangepast of afgeschaft. De drankcultuur binnen het corps moet op de schop. Ook moeten er meer drugstests komen, uitgevoerd door ’onafhakelijke leden’.

Zo zouden leden niet meer gedwongen mogen worden om alcohol te drinken en mogen eerstejaars niet meer worden verplicht om twee keer per week aanwezig te zijn op vaste borrelavonden. Zo meldt de NRC.

Bilnaad-adjes

Als leden bijvoorbeeld te laat komen op borrelavonden, dan moesten ze verplicht jenever drinken. Die persoon moet dan alcohol drinken dat in de bilnaad van een ander lid is gegoten. Zogenaamde bilnaad-adjes.

Verder eisen sommige sub-verenigen dat aspirant-leden naakt door een net in de sociëteitszaal rennen, als ontgroeningsritueel, een voorwaarde om uiteindelijk lid te worden.