Nieuws/Binnenland
25366657
Binnenland

Acht gewonden door brand in bakkerij Rotterdam, bewoners in handdoek op straat

ROTTERDAM - Bij een brand in een bakkerij aan de Mathenesserweg in Rotterdam zijn zaterdagmiddag acht omwonenden gewond geraakt. Ze hebben rook ingeademd, zeker vier van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht ter controle.

Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio was de brand uitgebroken in een oven van de bakkerij, en tevens nachtwinkel. „Dat was echt zwarte rook”, aldus de woordvoerder.

Drie bovenliggende woningen zijn ontruimd. Er zat koolstofmonoxide in de woningen. Zo stonden twee jongemannen ineens in hun slippers en met enkel een handdoek omgewikkeld op straat.

’Drieëntwintig mensen de dupe’

„Als er koolstofmonoxide vrijkomt, ruik je het niet, maar je raakt er wel onwel van. Het gaat ontzettend snel de woningen in, dus dat is altijd de grootste zorg. Vandaar dat we de mensen snel uit de huizen moesten halen”, aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio.

In een bakkerij aan de Mathenesserweg in Rotterdam is zaterdagmiddag 9 januari brand uitgebroken in de keuken.

In een bakkerij aan de Mathenesserweg in Rotterdam is zaterdagmiddag 9 januari brand uitgebroken in de keuken.

De brand heeft indruk gemaakt. „Er kwamen zeker vijf of zes ambulances ter plaatse”, stelt een omstander. „Er was echt een mega-rookontwikkeling.” Volgens de Veiligheidsregio zijn vijftien mensen op straat komen te staan – nog los van de acht gewonden. „Zij worden opgevangen in een stadsbus. We hopen dat ze vannacht terug de woning in kunnen.” De huizen worden nog geventileerd en onderzocht.

’Gelukkig niet ’s nachts...’

Volgens de veiligheidsregio lijken er geen mensen met brandwonden te zijn. Dat had anders kunnen aflopen. „We zitten in het centrum van Rotterdam, dus we waren redelijk snel ter plaatse. Gelukkig is dit overdag gebeurd. De mensen waren wakker. Daarom is het aantal slachtoffers nog redelijk beperkt. Was dit ’s nachts gebeurd, dan was het spannender geworden.”