Nieuws/Binnenland
2538447
Binnenland

Rutte: kinderpardon wordt niet uitgebreid

DEN HAAG - Het kinderpardon wordt niet uitgebreid. Dat zei premier Mark Rutte maandag na lang coalitieoverleg. Dat Lili en Howick mogen blijven is een „unieke uitspraak in een unieke zaak”, aldus de premier.

De twee kinderen zouden worden teruggestuurd naar Armenië, maar zaterdag besloot staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) op het laatste moment gebruik te maken van zijn recht om de kinderen te laten blijven. Rutte wilde niet ingaan op de beslissing van Harbers. „Dat kun je nooit in het openbaar bespreken.”

Nadat het besluit van de staatssecretaris bekend werd, volgde al snel de roep om een oplossing te vinden voor kinderen in soortgelijke situaties als die van Lili en Howick. Ongeveer vierhonderd kinderen zitten in hetzelfde schuitje. Volgens Defence for Children zijn dat allemaal kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, zonder verblijfsvergunning. „Hier is het laatste woord nog niet over gezegd”, zegt een woordvoerster. „Als de wet- en regelgeving niet wijzigt, dan blijven we aan de gang met kinderen die hier al heel lang zijn en die de steun van het volk krijgen, maar toch in onzekerheid leven. We gaan de discussie aan, we vinden dat de Tweede Kamer erover moet debatteren. Hier moet een einde aan komen.”

Versnellen van asielprocedures

De coalitie heeft in het regeerakkoord afgesproken de asielprocedures te gaan versnellen, aldus Rutte. „Als we draagvlak willen houden voor een strikt en rechtvaardig asielbeleid dan moeten we economische migranten hier niet laten blijven.”

„Het regeerakkoord is duidelijk”, verklaarde ook Alexander Pechtold van D66. „We gaan echt kijken hoe die lange procedures die tot dit soort individuele drama’s kunnen leiden korter kunnen in de asielprocedure. Ik denk dat dat helderheid geeft.”