Nieuws/Buitenland
2539406
Buitenland

Gouverneur dreigt kamp Lesbos te sluiten

ATHENE - De Griekse autoriteiten dreigen het grote opvangcentrum voor migranten op Lesbos te sluiten. De gouverneur van de Noord-Egeïsche Eilanden zegt dat inspecteurs er schrikbarende toestanden hebben aangetroffen. Als de problemen niet binnen dertig dagen worden opgelost, moet het kamp dicht.

In het beruchte kamp Moria zijn volgens officiële cijfers circa 8300 vluchtelingen en migranten ondergebracht. Zij wonen in tenten en containers. De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties hebben het kamp al eerder omschreven als overvol en ongeschikt voor menselijke bewoning.

Inmiddels luidt ook gouverneur Christiana Kalogirou de noodklok. Ze stelde in een verklaring dat inspecteurs onder meer kapotte rioolbuizen en enorme hoeveelheden afval hebben aangetroffen. Ook zou er een hoog risico zijn op de overdracht van ziektes vanwege de overbevolking.

„We stellen een deadline van dertig dagen om alle problemen op te lossen”, schreef Kalogirou aan de directeur van het kamp en de minister van Migratie.