Nieuws/Buitenland
2540452
Buitenland

Is dit MH370?

Ligt de verdwenen Boeing 777 MH370 in de Cambodjaanse jungle, een kleine honderd kilometer ten westen van de hoofdstad Phnom Penh? De Britse video-editor Ian Wilson denkt van wel. Hij spotte het silhouet van een vliegtuig op Google Maps.

Een meting op de beelden lijkt uit te wijzen dat het vliegtuig op de grond zo’n 69 meter lang zou zijn, dat is iets langer dan de 63,70 meter die een Boeing 777-200 officieel meet, zo schrijft The Sun. Wilson denkt dat te kunnen verklaren door een donkere plek bij de staart van het silhouet: „Daar zou de staart van de romp kunnen zijn gescheiden. Dat verklaart de extra lengte.”

Luchtvaartexperts eisen nu een zoekactie op de plek waar het wrak zou moeten liggen, midden in de dichte jungle van Cambodja.

Een Boeing 777-200 verdween op 8 maart 2014 spoorloos van de radar.

Een Boeing 777-200 verdween op 8 maart 2014 spoorloos van de radar.

Chinese experts hebben met behulp van satellieten geprobeerd in te zoomen op het gebied. Zij zeggen geen spoor te zien van een vliegtuig. Desondanks zou een zoekteam uitsluitsel moeten geven. „Satellietbeelden zijn op zichzelf niet 100% betrouwbaar”, zegt hoofdredacteur Wang Ya’nan van het blad Aerospace Knowledge. Hij wil helpen bij de verificatie van de claim van Wilson.

MH370 verdween op 8 maart 2014 spoorloos van de radar. Het officiële onderzoek naar de toedracht is afgesloten met de conclusie dat het toestel, met 239 mensen aan boord, in de Indische Oceaan moet zijn gestort.

Of het door Wilson gevonden silhouet een neergestort vliegtuig is, wordt door anderen betwijfeld. Het zou ook een vliegend kleiner toestel kunnen zijn, dat zich toevallig recht onder de stalliet bevond toen de foto werd gemaakt...