Nieuws/Binnenland
2540583
Binnenland

Trailerbouwer vrijuit na dodelijk bedrijfsongeval

Het pand van Broshuis in Kampen

Het pand van Broshuis in Kampen

ZWOLLE - Trailerbouwer Broshuis in Kampen is door de rechtbank in Zwolle vrijgesproken van het niet naleven van veiligheidsvoorschriften met een dodelijk ongeval als gevolg.

Het pand van Broshuis in Kampen

Het pand van Broshuis in Kampen

Volgens de rechtbank is de dood van de 29-jarige Dervis Ünal op 17 maart 2016 niet te wijten aan nalatigheid van het bedrijf. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden behalve een boete van 71.250 euro, ook stillegging van het bedrijf als het in de komende twee jaar nog eens mis zou gaan.

Broshuis werd in 2014 ook al veroordeeld tot betaling van een boete van 6000 euro, nadat een verwarmingsmonteur overleed. De man stond samen met zijn broer die zwaargewond raakte, op een steiger die omver werd gereden door een kraan van Broshuis.

Bij het ongeval in 2016 werd Ünal geplet door duizenden kilo’s staal toen de nek van een trailer omlaag kwam. De stutten die de nek moesten ondersteunen waren verwijderd om een defecte hydraulische cilinder te kunnen vervangen. Het slachtoffer probeerde er nog snel gereedschap onder vandaan te halen, met fataal gevolg.

De rechtbank oordeelde dat Broshuis wel degelijk veiligheidsvoorschriften in acht nam en het personeel daar ook steeds op wees. Het ongeluk gebeurde op de afdeling afmontage, met materiaal dat nog niet langs de eindcontrole was geweest.