Nieuws/Binnenland
25415
Binnenland

Boeren in Noord-Nederland vrezen voor hun pluimvee

De griep slaat wéér toe

28.500 leghennen moeten worden geruimd in Hiaure.

28.500 leghennen moeten worden geruimd in Hiaure.

Hiaure - door André Spaansen Vogelgriep bleef ook afgelopen weekend ongenadig toeslaan. Pluimveehouders staan inmiddels alweer jaren onder spanning. Zullen ze getroffen worden, en helaas maar al te vaak, zullen ze wéér getroffen worden? Zowel in Overijssel als Friesland sloeg het virus uitgerekend toe bij boeren die al eerder moesten toezien hoe mannen in pakken hun have kwamen doden en afvoeren. „Hoe lang hou je dat vol?”, klonk het gisteren in het Friese dorpje Hiaure (gemeente Dongeradeel) nabij Dokkum.

28.500 leghennen moeten worden geruimd in Hiaure.

28.500 leghennen moeten worden geruimd in Hiaure.

Stallen op het biologische bedrijf van Rimer Dijkstra zijn gisteren geruimd, vandaag worden de 28.500 leghennen afgevoerd. Afgelopen juni werden reeds 48.000 kippen geruimd. Getroffen pluimveebedrijf Het Waddenei aan het landelijke De Wylgen werkt voor grondgebruik samen met biologische veeboer Sjoerd de Hoop. „Deze vogels zijn nog nooit buiten geweest. Hij is pas net weer op gang gekomen na de vorige keer. Onvoorstelbaar, nu staat het weer stil. Straks zijn ze zo een jaar zonder inkomen. Een zware klap, als ze maar niet omvallen”, huivert De Hoop, terwijl hij kijkt naar de mannen die de lugubere opruimklus uitvoeren.

Mokerslag

Alles wijst erop dat een agressieve variant van de vogelgriep aanwezig is. „De vogels gaan gewoon dood...” Boeren krijgen nog een dagwaarde, toch is het een mokerslag: „Je omzet ben je kwijt.” De regio maakt zich grote zorgen. „We werken hier zorgvuldig, maar het komt uit de lucht vallen. Wat kun je doen? Ik zal een kaarsje aansteken.”

Dorpsgenoot Oane Visser leeft mee. „Dat ze nu weer hun inkomen kwijt zijn. Dat het nu weer zomaar is gekomen”, zegt hij een pijpje rokend. Na de vrees was het dan nu werkelijkheid. „We zagen in velden tot in de wijde omgeving honderden dode vogels. Dan ben je er bang voor.” Zelf heeft hij één kip en haan. „Maar hobbyboeren zijn tot vijftig dieren gespaard. Het verdriet zit bij deze mensen die er hun brood aan verdienen.”

Inenten

Discussies over het enten van pluimvee zullen wel weer opkomen, denken omwonenden. „Maar ja, dat zinvolle debat slaat telkens neer omdat buitenlandse kopers het niet willen.”

De getroffen boer vond dode dieren en schakelde instanties in. Benno Bruggink van de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit spreekt van een drama. „Hier in Friesland, waar het na korte tijd weer terug is. Er is hier ook veel water en verspreiding gaat via watervogels. Ook in Kamperveen, waar ondernemers het na 2014 weer meemaken.”

Hij legt uit dat het in Friesland goed mis is: „Afgelopen keer in juni ging het hier om de milde variant, nu is het agressief.” Ondanks de ophokplicht gaat het maar door. „Het virus is niet tegen te houden.”