Nieuws

Nvidia ontwikkelt alleswetend videoplatform Metropolis

Slimme stad ontgaat niets

Door Gabi Ouwerkerk

Het Metropolis platform kan helpen bij het optimaliseren van verkeersstromen in steden.

Het Metropolis platform kan helpen bij het optimaliseren van verkeersstromen in steden.

GETTY IMAGES

Amsterdam - Steden staan vol camera’s: van beveiligingscamera’s in winkels en overheidsgebouwen tot systemen om het verkeer in goede banen te leiden. Hoewel vrijwel alle camera’s verbonden zijn met internet, kunnen ze niet met elkaar communiceren. Het Amerikaanse technologiebedrijf Nvidia wil daar verandering in brengen met een alleswetend slim videoplatform.

Het Metropolis platform kan helpen bij het optimaliseren van verkeersstromen in steden.

Het Metropolis platform kan helpen bij het optimaliseren van verkeersstromen in steden.

GETTY IMAGES

Het intelligente video-analysesysteem Metropolis verzamelt niet alleen beelden van alle camera’s, het analyseert ze ook en plaatst ze in de juiste context. Als vandaag de dag een misdrijf plaatsvindt, vraagt de politie beelden op van camera’s in de buurt van het plaats delict en kijkt die terug om te kijken of ze waardevolle informatie bevatten. In de toekomst moeten er bij het systeem van Nvidia alarmbellen afgaan op het moment dat het misdrijf gepleegd wordt. Vervolgens blijven de camera’s de daders volgen en wordt de politie over hun route geïnformeerd.

„Ons systeem kan personen en voertuigen herkennen en houdt patronen in de gaten”, vertelt Serge Palaric, directeur marktontwikkeling van Nvidia Europa. „Bij afwijkend gedrag wordt actie ondernomen.” Hij wijst erop dat dit zowel de veiligheid als efficiëntie ten goede komt. „Als nu een tas onbeheerd wordt achtergelaten in de vertrekhal van Schiphol, rukt de marechaussee uit met explosievenhonden. Vaak is het vals alarm. Ons systeem ‘ziet’ wie de tas heeft achtergelaten en gaat razendsnel de gangen van die persoon na.” Metropolis kan in de toekomst helpen bij het ontwikkelen van autonome veiligheidsrobots die in actie komen op het moment dat het nodig is.

Het systeem kan dertig miljard beelden per seconde analyseren en interpreteren. Hoe meer camera’s op het systeem zijn aangesloten, hoe nauwkeuriger het is. „Ook camera’s in robots die het riool inspecteren, kunnen waardevolle informatie bevatten. Net als in drones die hoogspanningslijnen monitoren. Het zijn allemaal legoblokjes die, door ze met elkaar te verbinden, samen de slimme stad van de toekomst vormen.” Het ultieme doel van Nvidia is dat alle camera’s in de publieke ruimte wereldwijd via het systeem met elkaar verbonden zijn. Naar verwachting zijn dat er in 2020 zo’n één miljard.

De real-time video-analysetechniek van Nvidia is niet alleen bedoeld om de veiligheid in publieke ruimten te vergroten. Het systeem kan ook helpen bij het optimaliseren van bijvoorbeeld verkeersstromen in steden. Palaric: „Niemand hoeft meer tijd en brandstof te verspillen voor een rit naar een parkeergarage waar voor je neus het laatste plekje wordt ingenomen. Navigatiesystemen kunnen de beste route beter voorspellen en verkeerslichten kunnen afgestemd worden op basis van de verkeersstromen op dat moment.”

Ook gebruik van het systeem voor commerciële toepassingen sluit hij niet uit. „Winkelketens kunnen klanten die daarmee instemmen van de ene winkel naar de ander volgen. Bij binnenkomst herkent de camera de klant en krijgt het winkelpersoneel een notificatie met alle relevante informatie. Ze kunnen de klant persoonlijk begroeten, vragen naar eerdere aankopen en helpen op basis van diens persoonlijke voorkeuren.”

Palaric geeft toe dat veel ketens via klantkaarten al op deze manier werken. „Metropolis helpt bij het beter organiseren en interpreteren van data die al verzameld wordt en geeft er meer betekenis aan.”

Door Gabi Ouwerkerk