Nieuws/Binnenland
2543977
Binnenland

Gemeente Den Haag gaat mensen in bijstand helpen

DEN HAAG - De gemeente Den Haag wil nog meer mensen vanuit de bijstand aan een baan helpen. Elk jaar moeten minstens vijfhonderd extra mensen een baan krijgen, bovenop de ongeveer vierduizend mensen die nu al aan het werk geholpen moeten worden.

Het streefcijfer staat in de begroting die de gemeente dinsdag heeft gepresenteerd. Den Haag wil de bijstandsgerechtigden begeleiden, helpen bij het aflossen van schulden en ze in contact brengen met werkgevers. Op die manier hoopt de gemeente enkele miljoenen besparen.

Toekomstplannen

Het nieuwe college bevestigde in zijn eerste begroting ook de plannen om Den Haag beter bereikbaar te maken. Het openbaar vervoer en fietspaden moeten worden verbeterd en er moeten meer parkeerplaatsen komen. Den Haag wil ook kijken of er een metrolijn vanaf de rand van de stad richting Scheveningen kan komen. Woningen moeten energiezuiniger worden gemaakt. Boven de Utrechtsebaan op de A12 komt een groen dak. Verder wil Den Haag meer doen tegen discriminatie.

Het college is ook voornemens de Haagse Eneco-aandelen verkopen. De opbrengsten daarvan, mogelijk enkele honderden miljoenen euro's, zijn niet meegenomen in de begroting. Den Haag gaat de helft van het geld gebruiken om 'duurzame mobiliteit' te verbeteren. Verder wordt 30 procent uitgegeven aan 'energietransitie' en 20 procent naar verbetering van de openbare ruimte.