Nieuws/Binnenland
2544243
Binnenland

Minister eist dat politie acties annuleert

Minister Grapperhaus voor het begrotingsoverleg

Minister Grapperhaus voor het begrotingsoverleg

DEN HAAG - De politievakbonden zijn door minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gesommeerd om de aangekondigde acties voor komend weekend af te zwakken.

Minister Grapperhaus voor het begrotingsoverleg

Minister Grapperhaus voor het begrotingsoverleg

De bonden hebben agenten opgeroepen om vanaf vrijdag alleen uit te rukken bij grote nood en het andere werk neer te leggen. Dit zou betekenen dat melders van bijvoorbeeld burenruzies in de steek worden gelaten. Ook festivals en evenementen worden de dupe.

Minister Grapperhaus vreest dat de openbare orde en veiligheid van zowel burgers als agenten in het geding komt. „De bonden hebben het verzoek gekregen om de acties aan te passen of af te blazen”, legt zijn woordvoerder uit. „De minister heeft alle begrip voor de acties, maar hier is sprake van een veiligheidsrisico.”

Reactie

De bonden voeren op dit moment overleg met hun advocaat over een reactie op de sommatie. „Daarbij moet duidelijk zijn dat de bonden al bij voorbaat cruciale werkzaamheden van de actie heeft uitgezonderd”, reageert de Nederlandse Politiebond.

Aan de sommatie kleeft een deadline. Als de bonden de acties niet aanpassen stapt de minister naar de rechter.

Aanleiding voor de acties is een slepend cao-conflict tussen de vakbonden en anderzijds de minister en politieleiding. Ze eisen een lagere werkdruk en meer salaris. Terwijl de onderhandelingen nog lopen willen de bonden komend weekend ’de heftigste acties ooit’ organiseren.