Nieuws/Binnenland
25443
Binnenland

’Op sterrenniveau thuis eten is echte trend’

Geld mag weer rollen met kerst

Thuiskok wordt een chef anno 2016.

Thuiskok wordt een chef anno 2016.

Beetsterzwaag - Tijdens de kerstdagen gaan we weer massaal uit eten en weekendjes weg; twee derde van de restaurants en hotels geeft aan meer reserveringen te hebben dan vorig jaar op dit moment.

Thuiskok wordt een chef anno 2016.

Thuiskok wordt een chef anno 2016.

„En wie niet uit eten gaat, haalt steeds vaker gerechten af bij (top)restaurants die thuis slechts nog een kleine ’finishing touch’ behoeven. Op sterrenniveau thuis eten is echt een trend”, meldt Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland na een peiling onder haar leden. „Kerst mag duidelijk weer wat kosten.”

Een uitgezette poll van KHN laat zien dat de reserveringen stijgen. Prinssen: „Na enkele jaren van crisis zet de vorig jaar voorzichtig ingezette stijgende lijn door. Restaurateurs kunnen weer echt uitpakken, geven ze aan. Natuurlijk blijft het menu veelal wat traditioneel met wild en chocolade, maar er zullen duurdere soorten vlees, vis en wijnen op de kaart staan. Wij voorzien voor de horeca echt weer een feestelijke kerst.”

Hotels melden vooral een stijging van arrangementen. „De kerstdagen vallen gunstig, zodat veel Nederlanders er een lang weekeind van maken met een extra overnachting”, meldt Prinssen.

De brancheorganisatie noteert ook een toename van kerstborrels van bedrijven, die vaak ruim voor de kerst plaatsvinden. Dat bevestigt voorzitter van de Alliance Gastronomique, Marc van Gulick, waarbij 38 toprestaurants zijn aangesloten. „De aanloop naar kerst met borrels en diners van bedrijven is beduidend hoger dan voorgaande jaren. Natuurlijk is het nog geen 2007, toen ’the sky the limit’ was, maar het loopt echt beter dan andere jaren.”

Restaurants maken volgens Prinssen steeds slimmer gebruik van de kerstdagen en de Nederlandse consument wil er zeker wat voor neerleggen. „Ze bieden een menu aan met gerechten en wijnen uit het topsegment. Neem bijvoorbeeld de Treeswijkhoeve in Waalre. Daar kan je het ’Trees voor Thuis-menu tijdens de kerst’ bestellen. Op Youtube staat een filmpje ter verduidelijking van de bereiding. Met een kleine inspanning is de thuisblijver zo zelf de chef.”

Ten slotte ziet Koninklijke Horeca Nederland dat de ijssalons in ons land steeds vaker in de twee weken rond kerst en oud & nieuw opengaan. Prinssen: „Voor vooral de ambachtelijke ijsbereiders is het een lucratieve periode. Die zijn na de zomer dichtgegaan, op rondreis geweest door Italië om inspiratie op te doen en komen terug met nieuwe smaken. Vervolgens gaan ze in december eventjes open om vooral ijstaarten voor het kerstdiner aan te bieden.”