Nieuws/Buitenland
2545208
Buitenland

Opnieuw Poolse rechters met pensioen gestuurd

Poolse president Andrzej Duda.

Poolse president Andrzej Duda.

WARSCHAU - De Poolse regering heeft opnieuw rechters van het hooggerechtshof met pensioen gestuurd. Twaalf magistraten hadden de onlangs verlaagde pensioenleeftijd bereikt en hadden president Andrzej Duda gevraagd aan te mogen blijven. Vijf van hen mogen blijven, zeven anderen mogen dat zonder opgaaf van redenen niet.

Poolse president Andrzej Duda.

Poolse president Andrzej Duda.

In juli werd een omstreden wet van de regerende partij Recht en Gerechtigheid PiS van kracht waardoor opperrechters op 65 jarige leeftijd met pensioen moeten. Wie langer wil blijven dienen moet daarvoor toestemming krijgen van de president. Tegenstanders zien daarin een truc van de autoritair regerende PiS om het rechterlijke apparaat te zuiveren en zelf nieuwe rechters te benoemen. Ook de Europese Unie is fel gekant tegen deze praktijk.

Brussel vreest dat Warschau bezig is het rechtssysteem onder politieke controle te brengen, met invloed op ontslag en benoemingen van rechters bij lagere rechtbanken, het hooggerechtshof en het Grondwettelijk Tribunaal. Dat druist in tegen een democratische onafhankelijke rechtsstaat, een van de kernwaarden van de EU.