Nieuws/Binnenland
254550
Binnenland

India weigert vader Insiya uit te leveren

AMSTERDAM - Shezad Hemani, de vader van de ontvoerde peuter Insiya (3), zal definitief niet door India worden uitgeleverd. Dat bleek woensdag bij de pro-formazitting in de Amsterdamse rechtbank.

Omdat de vader er niet is, wordt de zaak van Hemani bij verstek behandeld. Eerder had India al laten weten het verzoek van het OM niet zou uitvoeren. Nederland had begin juni hier bij de Indiase autoriteiten tekst en uitleg om gevraagd.

ZIE OOK: Ministerie wil uitleg over vader Insiya

Hemani zou wel bereid zijn een verklaring af te leggen. Het OM wil daarvoor politiemensen naar India sturen. De advocaten drongen erop aan dat ook zij bij die gelegenheid vragen kunnen stellen.

Ontvoering Insiya

In september 2016 werd de toen 2-jarige Insiya met geweld ontvoerd uit de woning van haar oma in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. Later werd ze naar haar vader in het Indiase Mumbai gebracht. Inclusief de vader verdenkt justitie acht mensen van betrokkenheid bij de ontvoering.

Het OM denkt dat de vader opdracht heeft gegeven voor de ontvoering van zijn dochtertje en wilde hem daarom naar Nederland halen. De vader zou al geruime tijd bezig zijn geweest met het plannen van de ontvoering. India levert geen mensen uit.

Robert B.

De enige verdachte die nog in voorlopige hechtenis zit, is de Amerikaan Robert B. Hij zou zijn ingehuurd om de oma van Insiya in bedwang te houden. Zijn advocaat vroeg om beëindiging van zijn voorlopige hechtenis, eventueel met een enkelband.

De raadsman denkt dat de tijd die B. nu al in de cel heeft doorgebracht, langer is dan een eventuele straf. De rechtbank wees het schorsingsverzoek vooralsnog af, maar schetste wel wat B. moet doen om zijn hechtenis toch in de nabije toekomst geschorst te krijgen.

’Niet wachten’

De officier van justitie wil niet wachten met de zaak tot twee medeverdachten zijn uitgeleverd uit respectievelijk Irak en de VS. Dat zei zij woensdag tijdens een voorbereidende zitting in de Amsterdamse rechtbank.

De volgende pro-formazitting is gepland op 22 september. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.

Verslaggeefster Saskia Belleman was woensdag bij de pro-formazitting en twitterde hierover.