Nieuws/Binnenland
25460
Binnenland

Aantal ongevallen in bouw onacceptabel

Elke twee weken dode in bouw

UTRECHT - Het aantal ongevallen in de bouw is veel te hoog en onacceptabel. Dat stelt FNV Bouw in een reactie op de CBS-cijfers over het aantal arbeidsongevallen in Nederland. Vorig jaar bleef 2,8 procent van de werknemers in de bouw minimaal een dag weg na een ongeluk op de werkvloer. In de bouw ligt het ongevallencijfer twee keer zo hoog als in andere sectoren.

Eerder dit jaar meldde de Inspectie SZW al een toename van het aantal ernstige en dodelijke ongelukken in de bouw. „We constateren met afgrijzen dat in de bouwsector in Nederland eens in de twee weken een dodelijk ongeval valt te betreuren”, aldus projectleider veiligheid Willem Dijkhuizen van FNV Bouw.

Hij is ontevreden over de rol van brancheorganisatie Bouwend Nederland. „Een aantal kleinere brancheorganisaties, zoals in de funderingstechniek en in de steigerbouw, neemt zijn verantwoordelijkheid. Maar Bouwend Nederland, de grote vertegenwoordiger van bijna alle bouwbedrijven in Nederland, hobbelt daar mijlenver achteraan. Het is de allerhoogste tijd dat we ook hier de handen ineenslaan en samen het aantal ongevallen terugdringen. Maar veiligheid kost geld en dat hebben de bouwbazen er blijkbaar niet voor over.”

Bouwend Nederland kan zich niet vinden in de kritiek van FNV Bouw. Volgens een woordvoerder is elke dode in de bouw er een te veel en moeten gezamenlijk stappen worden ondernomen om het aantal terug te dringen. Als voorbeeld noemt Bouwend Nederland de plannen die zijn gemaakt met de brancheorganisatie in de steigerbouw.