Nieuws/Binnenland
25474
Binnenland

Zelfs ’Flappie’ in steenkolen-Engels redt het niet

Elk jaar dezelfde kerstliedjes

ENSCHEDE - Aloude kerstklassiekers blijven de dienst uitmaken in de Winterse 50. Mariah Carey’s ‘All I want for Christmas is you’ is gekozen tot dé kersthit van dit jaar. Zelfs een bizarre nieuwkomer, ’Flappie’ in steenkolen-Engels, haalde de lijst niet. Miss Montreal slaagde er wel in het vastgeroeste patroon te doorbreken.

Allerlei verwoede pogingen van (inter)nationale sterren om een nieuwe kersthit te scoren, zijn ook dit jaar weer mislukt. Dat blijkt uit de 15e editie van de Winterse50, de jaarlijkse hitlijst van kerstplaten die vandaag bekend wordt gemaakt. Onder artiesten is er vaak grote animo om een kersthit af te leveren. Want wie een kerstkraker scoort, stelt daarmee meteen het pensioen veilig. Voorlopig is het echter alleen Miss Montreal die tot de top 10 weet door te dringen.

’Flappie’

De meest bizarre kersthit van dit jaar is van de band Stonegood, die een parodie op Van ’t Heks klassieker ‘Flappie’ in steenkolen-Engels heeft gemaakt en daarmee op internet een dikke hit scoort. Het nummer heeft overigens de Winterse50 niet gehaald.

Mariah Carey steeg dit jaar van plaats 5 naar de hoogste notering. Recent onderzoek wees uit dat het nummer gemengde gevoelens oproept: je houdt ervan of haat het. Illustratief voor de stelling dat er haast geen nieuwe kerstkrakers bij komen, is het feit dat het liedje van Mariah Carey eigenlijk de laatste ‘nieuwe’ echte kersthit is. Terwijl het nummer toch alweer dateert uit 1994. De nummer 1 van vorig jaar - Wham! met ‘Last Christmas’ - is een plaatsje gezakt.

Bowie en Prince

David Bowie en Prince, beiden dit jaar overleden, komen nieuw binnen in de lijst. Volgens coördinator Martijn de Lange is dat bijzonder: ,,Beide artiesten stonden nog nooit in de Winterse50. In het jaar waarin ze beiden komen te overlijden, is er veel op hun kerstliedjes gestemd.” Bowie is samen met Bing Crosby de hoogste nieuwe binnenkomer. Prince komt binnen op 46 met ‘Another lonely Christmas’. Ook nieuw in de lijst is een cover van ‘Haleluja’, oorspronkelijk van Leonard Cohen, eveneens dit jaar overleden.

Nog een opvallend detail: het is eerste kerstdag exact 75 jaar geleden dat Bing Crosby zijn ‘White Christmas’ voor het eerst ten gehore bracht.

Er zijn in totaal ruim 100.000 stemmen uitgebracht. De Winterse50 is de komende week te horen bij 150 lokale omroepen in Nederland en België. De lijst werd in 2002 voor het eerst uitgezonden.