Nieuws/Buitenland
25483
Buitenland

Konvooi met evacués uit Aleppo gearriveerd

Bussen in de straten van het verwoeste Aleppo.

Bussen in de straten van het verwoeste Aleppo.

DAMASCUS - Het konvooi met evacués uit Oost-Aleppo is veilig aangekomen in al-Rashideen, het gebied waar de Syrische rebellen die tegen de regering Assad vechten het voor het zeggen hebben. Dat hebben ze maandagochtend bekend gemaakt. Het nieuws werd bevestigd door het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Bussen in de straten van het verwoeste Aleppo.

Bussen in de straten van het verwoeste Aleppo.

De in Engeland gevestigde oorlogswaarnemer zei dat het om 21 bussen ging. Die konden zondagnacht na uren wachten in niemandsland tussen regeringstroepen en opstandelingen alsnog wegrijden uit de grotendeels in puin geschoten wijken.

In de loop van de ochtend kon het Observatorium melden dat sinds middernacht zeker 65 autobussen het bedreigde gebied hebben verlaten met naar schatting 3500 passagiers. Een VN-afgezant hield het op vijftig bussen en twee ambulances.

Al-Foua en Kefraya

De evacuatie van bewoners uit al-Foua en Kefraya in de Syrische provincie Idlib is ook op gang gekomen. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zijn maandag tien bussen met burgers vertrokken. De sjiitische dorpen worden belegerd door soennitische rebellen die president Assad ten val willen brengen.

Volgens de Syrische staatstelevisie is het konvooi inmiddels aangekomen op een plek in Aleppo die wordt gecontroleerd door de troepen van Assad.

Gewonden, vrouwen en kinderen was een vrije aftocht beloofd als onderdeel van de afspraak over het vertrek van mensen uit de oostelijke wijken van Aleppo, waar de opstandelingen lang stand hielden tegen het regeringsleger en zijn bondgenoten. Zondag werd de evacuatie opgeschort doordat een aantal bussen op weg naar de dorpen werd aangevallen en in brand gestoken. Dat gebeurde naar verluidt door milities die niet betrokken waren bij de deal.