Nieuws/Buitenland
25555845
Buitenland

Brusselaars kunnen stiekem type vaccin kiezen

BRUSSEL - In tegenstelling tot Nederlanders kunnen inwoners van Brussel via een online reservatietool zelf kiezen in welk vaccinatiecentrum en op welk tijdstip ze een prik laten zetten – maar óók welk vaccin ze krijgen.

Bij de prikmomenten in het systeem staat telkens de eerste letter van het vaccin dat dan wordt toegediend, wat toelaat om, met wat heen- en weergeklik, te kiezen welk vaccin je uiteindelijk krijgt. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

„Het klopt dat het Doclr-systeem (waarlangs die reservaties lopen, red.) verwijst naar de letters van de types vaccins”, bevestigt Fatima Boudjaoui, woordvoerster van de Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), die de vaccinatiecampagne beheert. „Als men dit weet, kan dat inderdaad de mensen beïnvloeden om een andere afspraak of vaccin te vragen.”

„Wij hebben dat reservatiesysteem niet zo geconfigureerd. De letters van de vaccins zijn er standaard in voorzien”, zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie.

Vaccinshopping

Die mogelijkheid om aan ’vaccinshopping’ te doen is opvallend, want het is al maanden de bedoeling dat het juist niet gebeurt. „Vaccinshopping is en blijft onmogelijk, we hebben drie vaccins die medisch-wetenschappelijk als goede vaccins worden aanzien”, verklaarde Dirk Ramaekers (KU Leuven), de voorzitter van de taskforce vaccinaties, nog in maart. Toen doken de eerste perikelen rond het AstraZeneca-vaccin op.

Vanaf maandag neemt Brussel afscheid van het federale reservatiesysteem Doclr en start het met het eigen Bruvax. Dan is het kiezen vermoedelijk voorbij.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo