Nieuws/Binnenland
2560845
Binnenland

Protest tegen sluiting bos bij Het Loo

APELDOORN - In de buurt van het paleis Het Loo bij Apeldoorn hebben tientallen betogers gedemonstreerd tegen de sluiting van het Kroondomein dat vanaf zaterdag tot 25 december gesloten is voor publiek. Volgens Faunabescherming, die de actie met de Partij voor de Dieren organiseerde, waren er zo’n tweehonderd demonstranten.

Faunabescherming heeft koning Willem-Alexander opgeroepen om het bos niet langer te sluiten tijdens het jachtseizoen. In dagblad Trouw plaatste de organisatie een brief waarin werd gevraagd het natuurgebied het hele jaar door open te stellen voor het publiek. Het bos gaat dicht wegens het jachtseizoen, maar daadwerkelijk wordt er niet meer gejaagd. De koning was gevraagd aanwezig te zijn bij de actie, maar die kwam niet. „We hadden het ook niet verwacht”, aldus een woordvoerder van Faunabescherming.

Het Kroondomein van 6700 hectare hoorde ooit bij Paleis Het Loo. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor volledige openstelling, maar minister Carola Schouten (Natuurbeheer) liet onlangs weten dat niet te kunnen uitvoeren omdat de koning daar over gaat.