Nieuws/Buitenland
256103
Buitenland

Tekort aan wiet in Nevada: noodtoestand

De inkopers hebben flink gehamsterd.

De inkopers hebben flink gehamsterd.

CARSON CITY - Wiet is nog maar twee weken geleden gelegaliseerd in Nevada. Toch kampen de winkels die de rookbare plant verkopen, nu al met grote tekorten. Met de aanvoer heeft dat weinig te maken; de tekorten zijn het gevolg van gekonkel over de regels voor het vervoer van cannabis.

De inkopers hebben flink gehamsterd.

De inkopers hebben flink gehamsterd.

Alcoholdistributeurs zijn tot eind 2018 de enigen die wiet mogen vervoeren van de producent naar de verkoper. Dat kregen ze na een lange juridische strijd voor elkaar, die ze waren begonnen omdat ze bang waren voor een omzetdaling na legalisering.

Lege schappen

Toch heeft slechts een klein aantal vervoerders een licentie aangevraagd en is er nog niet één distributeur die aan de regels voldoet. Het gevolg: zo goed als lege schappen.

En dat terwijl de winkels een flinke voorraad hadden aangelegd. In de aanloop naar 1 juli - de datum dat wiet volledig legaal werd in Nevada - mochten ze nog hun eigen distributie regelen. Er werd flink gehamsterd, want de verwachte vraag was enorm, maar het bleek toch onvoldoende: de vraag bleek nog twee keer zo hoog als waar op gerekend was.

Noodtoestand

Gouverneur Sandoval besloot de noodtoestand uit te roepen. Niet zozeer omdat hij rellende wietgebruikers verwachtte, maar om een snelle verandering van de regels mogelijk te maken. Bovendien heeft Sandoval een verborgen agenda. Het leek Nevada een goed idee om het onderwijs in de staat te gaan financieren met wietaccijnzen, maar dat plan dreigt nu in het water te vallen als gevolg van de tekorten.

Er wordt dus snel een besluit verwacht. In de nacht van donderdag op vrijdag is er een hoorzitting en de verwachting is dat de gouverneur op basis hiervan zal besluiten om wietwinkels hun eigen distributie te laten regelen.