Nieuws/Buitenland
2564408
Buitenland

Geen aanwijzing novitsjok bij ziek stel

SALISBURY - Het stel dat zondag in de Britse stad Salisbury onwel is geraakt, is niet in aanraking gekomen met het zenuwgas novitsjok. Dat heeft de politie in een verklaring laten weten.

De man van in de veertig en de vrouw van in de dertig zijn in het ziekenhuis onderzocht. ,,We kunnen nu bevestigen dat er niets is om aan te nemen dat novitsjok de stof is. Beide personen blijven ter observatie in het ziekenhuis'', luidt de verklaring van de politie.

Zondagavond werd een groot gebied rond een Italiaans restaurant in het centrum afgezet nadat twee mensen er onwel werden. Vanwege de recente gebeurtenissen in Salisbury werden veel voorzorgsmaatregelen genomen en waren de hulpdiensten in groten getale aanwezig.

Volgens de politie is het nog onduidelijk of er sprake is van een misdaad. Het onderzoek loopt nog. Behalve in de directe omgeving van het restaurant zijn de afzettingen opgeheven.

Salisbury is de woonplaats van de Russische oud-spion Sergej Skripal. Hij werd er begin dit jaar vergiftigd met het zenuwgas novitsjok, volgens de Britse regering door twee Russische spionnen. Ook Skripals dochter Joelia werd ziek. Beiden overleefden. Een stel uit een naburig dorp werd ook ziek, mogelijk doordat ze per ongeluk met novitsjok in aanraking kwamen. De vrouw overleed, de man herstelde.