Nieuws/Binnenland
256618
Binnenland

Ook geen schietoefeningen met scherpe munitie

Opleiding commando’s stilgelegd

DEN HAAG - UPDATE 19.32 uur - Bij het Korps Commandotroepen (KCT) zijn de schietoefeningen met scherpe munitie voorlopig stilgelegd. Dat geldt ook voor alle interne opleidingen, bevestigt het ministerie van Defensie donderdag berichtgeving door RTL Nieuws.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zette vorige maand vraagtekens bij de veiligheidscultuur bij Defensie. Dat gebeurde na een onderzoek naar een dodelijk schietincident bij een oefening van het KCT in Ossendrecht. Naar aanleiding van deze kritiek wordt nu alle documentatie (zoals lesplannen en veiligheidsdocumenten) tegen de loep gehouden, aldus Defensie.

Voor een aantal van de ongeveer zestig opleidingen bleek de documentatie niet op orde en deze blijven nog maanden opgeschort totdat het op orde is. De overige opleidingen zijn hervat.

RTL Nieuws meldde donderdag op basis van een mail van de KCT-commandant dat de schietoefeningen en opleidingen waren stilgelegd. In de brief schrijft de commandant dat hij „nog steeds niet in staat is gebleken” om alle onderliggende documentatie voor de opleidingen voor elkaar te krijgen.

„Dit feit, gekoppeld aan de zeer slechte materiaal-situatie én het gebrek aan de juiste faciliteiten voor sommige opleidingen hebben me doen besluiten om alle opleidingen stil te leggen als daar geen correcte en volledige onderbouwing voor op papier staat”, aldus de commandant in een e-mail van 23 juni.

Volgens een woordvoerster van Defensie wordt met het stilleggen het „zekere voor het onzekere genomen.” De maatregelen hebben geen invloed op de operationele inzetbaarheid van de commando’s, aldus het ministerie.

De schietoefeningen kunnen pas weer worden hervat als blijkt dat „alle regelgeving, het lesmateriaal en de veiligheidsanalyses volledig op orde zijn.” De verwachting is dat aan het eind van het jaar de interne opleidingen weer kunnen worden hervat.

Een gevolg van het stopzetten van de Voortgezette Commando Opleiding is dat negentien commando’s niet kunnen instromen in een van de vier operationele compagnieën van het KCT.